Lliçó magistral de Joan Margarit a la seu nacional d’Òmnium
Dies 25 i 26 de febrerVal a dir-ho, la ruta que acontinuació us oferim, és una de les més completes i suggeriments a realitzarpels camins de l`art i de la historia catalans, doncs, a l’interès dels bellsmonestirs cistercencs cal sumar-hi el fet de la seva condició de PanteonsReials de la Confederació Catalano-Aragonesa.Dia 1A les 08.00 hores, bon dia a tothom. Sortirem direcció la CatalunyaNova. Esmorzar en ruta. Per la ruta del riu Corb arribarem al serémonestir de Vallbona de les Monges, visita. Dinarem a l`Espluga de FrancolÃ. Ala tarda, ens aproparem a la veïna comarca de L`Alt Camp, per tal de visitar-hil`encisador Santes Creus. Tornarem per la ruta de Valls i el Coll de Lilla.Sopar i allotjamentDia 2Esmorzar. A primera hora farem elretrobament amb el majestuós Monestir deSanta Maria de Poblet. A la veïna vila ducal de Montblanc reviurem l`atmosferamedieval tot passejant pels seus evocadors carrers. Dinar. Retorn i fins lapropera!Grup mÃnim de participants 30 paxPreu per persona: 185?Preu Ãmnium: 175,65?
Joan Margarit va oferir una lliçó magistral de filosofia de vida i poesia en la sessió del cicle Poetes del Carles Riba del passat 24 d’octubre. El poeta de Sanaüja va realitzar la conferència en companyia de Laura Borràs, que la setmana anterior havia estat analitzant la seva obra per a tots els assistents.
Margarit va assegurar que "si les matemàtiques són les més exactes de les ciències, la poesia és la més exacta de les lletres’. El poeta va afirmar que, segons el seu parer, la poesia ha de ser ‘concisa i exacta’ i va precisar que aquestes són les característiques que la diferencien d’altres generes literaris. Va afirmar que no llegia els seus poemes ja que sempre que escriu "ho faig perquè crec que hi haurà algú esperant els meus llibres". També va ser dur i crític amb les polítiques culturals dels governs ‘ja que proven de banalitzar l’art fent-nos creure que és entreteniment, quan no ho és. L’art ha de canviar les persones’.
Margarit, d’altra banda, va assegurar que no creu que la poesia sigui elitista, "simplement reclama esforç" i que no entén aquella gent que assegura que no està capacitada per llegir-ne: "com pot ser que em digui això algú que s’empassa tots els debats polítics, que té opinió sobre política, que veu la televisió i és capaç d’enraonar sobre futbol, etc.? Això no ha passat mai, excepte ara, al segle XXI".
Per a més informació del cicle de Poetes del Carles Riba, cliqueu aquí.