Llibres recomanats

Actualitat

Aquesta és la relació de les recomanacions de llibres rebudes, amb els comentaris que les acompanyen. I si et ve de gust, fes-nos la teva recomanació AQUÍ


Alzamora, Sebastià. Reis del món. Proa. És un relat fictici basat en fets reals de la vida i obra de Joan March i Joan Mascaró. Són dos personatges antagònics, nascuts a Santa Margalida (Mallorca). Un és contrabandista i financer (un dels homes més rics i poderosos del seu temps) i l’altre és el principal traductor i divulgador del pensament místic hindú a occident. El contrast entre la vida i el pensament de l’un i de l’altre és molt interessant de conèixer. 

Artigau, Marc. La vigília. Destino.

Baltasar, Eva. Boulder. Club Editor. Sempre original.

Beltran, Toni. Ensenya’m la llengua. Gregal. Recull del llenguatge popular català en l’àmbit mèdic.

Bosch, Xavier. Paraules que tu entendràs. Columna.

Cabré, Jaume. Consumits pel foc. Proa. Un Cabré diferent, una mica un divertimento. Resultat: estimo més els porcs senglars.

Cadenes, Núria. Guillem. Amsterdam. Tot i que ja sabem la història, narra l’assassinat de Guillem Agulló a mans de l’extrema dreta de València, està escrit d’una manera original. Deixa molt clara la postura de la policia, jutges… que faciliten la impunitat dels acusats. També la solidaritat amb la família. Ens apropa uns fets que tampoc estan tan lluny tal i com està tot actualment.

Cline, Ernest. Ready player one. Columna. Essencial per als amants de la ciència ficció!

Dustan, Guillaume. Dans ma chambre. POL Editeur. Autobiografia d’un jutge francès on parla de la seva relació amb les drogues, la nit de Paris, el VIH i les complicacions amb els seus amants. 

Giró, Marc. Pijos. La Galera. Molt divertit.

Haruf, Kent. La cançó de la plana. (Trad. Marta Pera). Ed. Periscopi. És el primer volum d’una trilogia de fets i persones que viuen en un poble del centre dels Estats Units d’Amèrica. Retrata amb comprensió persones ‘normals’, sense moralismes i amb molta humanitat. 

Magris, Claudio. Illazioni su una sciabola. Edizioni Studio Tesi. Tracta dels quasi 30.000 cosacs, georgians, etc.. als quals Hitler va prometre una Kosakenland al Friuli i hi van arribar amb cavalls, dones i fills el 1944. El millor que he llegit aquest any.

Martí i Serra, Miquel. La drecera. Periscopi. Trànsit de la infància a l’adolescència d’un noi en un entorn rural que també està canviant. Una història molt senzilla explicada amb un llenguatge riquíssim.

Orwell, George. Homage to Catalonia. Oxford University Press. M’ha fet descobrir la vida de Barcelona (especialment de Ciutat Vella), durant la Guerra Civil.

Pauné Xuriguera, Gemma. Alcover i Fabra, dos lingüistes en acció. Rafael Dalmau Editor. Un llibre breu i molt llegidor per entendre com dues figures destinades a salvar-nos els mots, amb visions diferents sobre la llengua, que ara ens semblen complementàries, en el seu moment van ser antagòniques. 

Permanyer et al.Comerços emblemàtics de Barcelona. Efadós. Crec que val la pena recordar com era la nostra ciutat.

Porta, Carles. La farmacèutica, 492 dies segrestada. La Campana. La història del segrest més llarg (i incomprensible) de Catalunya, explicada d’una manera que intriga i emociona; amb molt de respecte per la segrestada.

Proust, Marcel. A la recerca del temps perdut. Proa. En la nova traducció de Valèria Gaillard. De moment hi ha tres volums publicats.

Radden Keefe, Patrick. No diguis res. Periscopi. Molt interessant.

Rodoreda, Mercè. La mort i la primavera. Club Editor. Hi ha un abans i un després d’haver-la llegit. És més que haver-la llegit. És perillosa, és una addicció, gairebé com un dolç verí. Quan arriba la següent primavera, has de tornar a llegir-la. I no cal fer-ho des de la primera pàgina. També pots obrir-la a l’atzar i a veure què passa. Som al maig, encara hi sou a temps. Però després, us he avisat, ja no la podreu deixar mai més de la vida.

Rovira i Virgili, Antoni. La collita tardana. Obrador Edendum. Sublim recull de poesia de l’autor, classificada per temàtiques. Inclou des d’una Oda a Barcelona fins a meditacions en vers sobre la soledat, la llibertat, el dolor i l’exili. Perfectes per llegir al tren i pensar-hi tot mirant per la finestra.

Solà, Irene. Canto jo i la muntanya balla. Anagrama. És preciós!

Valls Llobet, Carme. Mujeres invisibles para la medicina. Capitán Swing Libros.

Vivas, Esther. Mama desobedient. Ara Llibres. Molt interessant la mirada feminista a la maternitat