L’homenatge a Teresa Rebull omple el Palau de la Música Catalana

Actualitat

18/07/06 (Redacció ÒC) L`Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció ( ACCID) i Òmnium Cultural van convocar la primera edició dels premis que duen el nom d`ambdues entitats fruit d`un acord establert el 7 de març. Els premis ACCID-ÒMNIUM van ser ideats per distingir aquelles associacions, entitats docents, professionals i investigadors que s`esforcen constantment per potenciar i promoure l`ús de la llengua catalana en el camp empresarial i professional. El premi de la primera convocatòria dels premis ACCID-ÒMNIUM a l`entitat que ha sobresortit en la potenciació i l`ús del català en l`àmbit empresarial s`atorgarà a La Fageda, Societat Cooperativa Catalana Limitada sense afany de lucre nascuda el 1982 amb un projecte empresarial destinat a l`oferiment de serveis per a disminuïts psíquics, especialment a la seva inserció laboral. Les seves activitats econòmiques són la vaqueria, l`elaboració de làctics, el viver de planta de reforestació i la jardineria. A més de ser pionera en l`etiquetatge en català, La Fageda ha vinculat el català a una imatge empresarial de qualitat i modernitat. D`altra banda, el senyor Josep Maria Rosanas serà guardonat com a investigador que s`ha distingit per la publicació d`estudis i materials docents en matèria de comptabilitat i direcció d`empreses en llengua catalana. Doctor en enginyeria industrial a la UPC, doctor en filosofia a la Northwestern University, màster en administració d`empreses i professor de control i comptabilitat de gestió a la IESE Business School, Josep Maria Rosanas ha publicat diversos articles i llibres com ara La inflació i la rendibilitat de les empreses: càlcul del benefici en situacions inflacionàries. Els guanyadors dels premis han estat escollits per un jurat constituït per Josep Colomer, vicepresident d`Òmnium Cultural; Jordi Sumarroca, tresorer d`Òmnium; Ferran Termes, president de l`ACCID; Emili Gironella, membre del Consell Assessor de l`ACCID i Joan Pons, editor de la publicació Món Empresarial. Els premis ACCID-ÒMNIUM es troben dins el marc de la III edició dels Premis ACCID, que es lliuren en reconeixement a les tasques realitzades a Catalunya en l`àmbit de la informació financera per professionals, acadèmics i entitats públiques o empreses privades. L`acte de lliurament de premis que s’havia de dur a terme a la Llotja de Mar (passeig d`Isabel II, 1. 08003 Barcelona) el 14 de setembre ha estat prorrogat i finalment se celebrarà el 18 d’octubre de 2006. El lliurament de premis comptarà amb la presència de Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Ferran Termes, president de l`ACCID, i Jordi Porta, president d`Òmnium. A més, s`oferirà a terme una conferència sota el títol “Nou Pla General de Comptabilitat: principals canvis i impacte en l`empresa catalana” a càrrec d`Oriol Amat, vicepresident primer de l`ACCID i catedràtic de la UPF.

10/07/06 (Redacció ÒC)
Després d’anys de cantar pels carrers, el 6 de juliol Teresa Rebull va fer realitat un dels seus somnis: pujar a l’escenari del Palau de la Música Catalana. Ho va fer envoltada d’amics i exponents de la cançó en català i a més, amb un nombrós públic que va voler retre homenatge a una dona que ha viscut pensant i treballant per la llengua, la cultura, la lluita obrera i el feminisme.
Sota la direcció artística de Ferran Madico i la direcció musical de Toni Xuclà va iniciar l’acte Lluís Llach i tot seguit va entrar la protagonista de la festa Teresa Rebull que va cantar Perquè has vingut. A partir d’aquell moment, cantants i grups de diferents generacions com Mariona Segarra, Relk, Baetúria, Muhel, Marina Rossell o Maria del Mar Bonet van anar passant per l’escenari per tal d’interpretar una de les cançons de la Teresa.
En l’últim tram de l’homenatge, Teresa Rebull va interpretar tres dels seus temes acompanyada pels músics i va acabar interpretant a veu i guitarra la coneguda cançó Paisatge de l’Ebre, un tema de gran simbolisme que fa un retrat de la derrota que els republicans van patir a la Batalla de l’Ebre. Finalment, l’espectacle es va tancar amb una interpretació conjunta de tots els artistes convidats de la cançó Visca l’amor, poema de Joan Salvat Papasseit que Teresa Rebull va musicar a principis dels anys setanta i que va merèixer el premi de l’acadèmia Charles Cros de França.
Durant l’espectacle es van projectar els fragments d’un documental de Televisió de Catalunya que va repassar els fets més destacats de la vida d’aquesta cantant i activista que actualment viu a Banyuls de la Marenda, a la Catalunya Nord.
Coincidint amb aquest homenatge, l’editorial Columna ha reeditat un llibre escrit per Teresa Rebull, titulat Tot cantant. I és previst que la discogràfica Picap reediti un recull de les millors cançons de Rebull, que es van publicar a França fa alguns anys.