L’historiador Xavier Hernàndez Cardona analitza la Transició com una nova restauració borbònica

Actualitat

Xavier Hernàndez Cardona ha estat l’encarregat d’impartir al Centre Cultural la segona de les conferències del curs sobre la Transició que organitzen Òmnium Cultural i el Centre d’Estudis Històrics.

Xavier Hernàndez Cardona, catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, ha estat l’encarregat d’impartir la segona de les conferències del curs  sobre la Transició que organitzen Òmnium Cultural i el Centre d’Estudis Històrics, que va tenir lloc aquest dilluns 18 de novembre al Centre Cultural de Terrassa

Hernàndez Cardona ha situat la seva anàlisi en el context de la guerra freda, que va que va facilitar la perpetuació a través de la monarquia de diversos comportaments propis del franquisme que asseguraven uns canvis controlats, i que va imposar el silenci sobre crims de guerra i postguerra. Al seu entendre, cal remuntar les raons de la no ruptura amb el franquisme a la manca de força dels sectors dinàmics i productius —majoritàriament catalans—, que ja al segle XIX no varen poder implantar un estat liberal i industrial i que, amb la primera restauració, van quedar relegats per l’oligarquia financera i terratinent.

Crític amb la posició ambigua de la monarquia, ha posat de manifest que la Transició va alterar el sistema de partits polítics i de sindicats autòcton a Catalunya fins a la República tant pel trencament que va representar el franquisme com per incapacitats pròpies. El descrèdit de la política i una economia orientada al totxo, al subsidi, al rendisme i al turisme, i no a l’economia productiva, són conseqüència —al parer d’Hernàndez— de la baixa qualitat democràtica que va representar la Transició.

La tercera conferència tindrà lloc el proper dilluns 25 de novembre i anirà a càrrec de Manuel Royes, protagonista de la transició com a activista i com a alcalde de la ciutat i president de la Diputació de Barcelona.