‘Les relacions Catalunya-Espanya vistes als mitjans de comunicació’, per Antoni Bassas
,,,
Òmnium de Mataró es va omplir de gom a gom el dijous 15 de maig per escoltar com el periodista Antoni Bassas analitzava les relacions de Catalunya i Espanya a través dels mitjans de comunicació.
Un encàrrec de l’historiador britànic Paul Preston va ser el que va impel·lir Bassas a realitzar aquest treball periodístic, consistent a estudiar quin tractament han fet del tema els diferents diaris, estatals i catalans, des del temps de la República fins ara. Les pretensions autonomistes catalanes han estat combatudes pels mitjans espanyols amb molta agressivitat ja des d’aquella època: els titulars dels diaris de Madrid dels anys trenta (mentre es debatia i s’aprovava l’estatut del 1932) podrien passar perfectament per titulars contemporanis al debat i aprovació de l’estatut del 2006). Entre 1939 i 1975, lògicament, no hi va haver cap relació entre Catalunya i Espanya als mitjans de comunicació. Just després de la mort de Franco, però, els mitjans catalans comencen a parlar tímidament de democràcia i, de mica en mica, d’autogovern.
Bassas va acabar evocant els versos de Machado: ‘Castilla miserable, ayer dominadora […] desprecia cuanto ignora’. De fet, va precisar, ‘menysprea el que ha decidit ignorar’.