Les festes de foc del Pirineu, patrimoni de la Humanitat

Actualitat

La UNESCO ha inclòs les festes del solstici d’estiu a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial

Les festes de foc del solstici d’estiu al Pirineu (falles, aros, brandons) han estat incorporades per la UNESCO a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La candidatura, presentada conjuntament per 63 municipis prinencs de Catalunya, Aragó, Andorra i Occitània, ha rebut aquest reconeixement en la reunió de la UNESCO celebrada a Nairobi l’1 de desembre.

Les falles del Pirineu són una tradició ancestral vinculada al culte al foc i a la fertilitat de la terra que se celebra cada any pels volts del solstici d’estiu i la festivitat de Sant Joan. Amb diverses variants, aquesta tradició consisteix en la baixada de falles o troncs encesos des de les muntanyes per tal d’encendre fogueres a les places principals dels pobles.

La Flama del Canigó guarda relació amb aquestes pràctiques ancestrals. Si bé la tradició va ser iniciada el 1955, el cert és que Verdaguer ja parla d’un aplec de fallaires al bosc del Canigó en el seu poema èpic, escrit el 1886. En aquest sentit, Òmnium Cultural participa, juntament amb altres entitats de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord, en el projecte transfronterer “Camins de foc”, que vol inventariar les festes de foc que se celebren als territoris de l’arc mediterrani.

Fotografia: Falles a Isil, Alt Àneu (Viquipèdia)