L’educació, al seminari Qüestions d’Estat

Actualitat

El passat 16 d’octubre es va celebrar el segon dels seminaris de les jornades Qüestions d’estat, corresponent a l’àmbit d’educació. La ponència de Martí Teixidó va obrir la jornada destacant la manca d’escletxes per a l’autogovern educatiu.

El passat 16 d’octubre es va celebrar el segon dels seminaris de les jornades Qüestions d’estat, corresponent a l’àmbit d’educació. A mode d’introducció, el ponent va constatar que en els darrers anys, l’Estat espanyol no deixava gairebé escletxes per a l’autogovern educatiu de Catalunya.

Això contrasta amb els primers anys del postfranquisme, en els quals es va poder avançar de manera molt autònoma, per exemple, en la qüestió dels continguts. Però darrerament, la legislació educativa espanyola incideix cada vegada més i això fa que la sortida de l’estat propi es presenti com una manera de recuperar aquesta capacitat de dissenyar, des de Catalunya, el propi sistema educatiu.

Tot seguit, els participants es van organitzar en tres grups de debat. El primer d’ells, dinamitzat pel mateix Martí Teixidó, va abordar la “Fonamentació científica i la participació social en l’educació”; el segon grup va tractar els aspectes de “Llengua, cultura i país” en l’àmbit educatiu, i va comptar amb la dinamització de Glòria Bordons; el tercer grup, a càrrec de Miquel Martínez, va ser l’encarregat de debatre sobre “El mestre, el professor i els professionals de l’educació”.

Després del treball en grups, es va fer una posada en comú i novament un debat, per tal d’avançar en l’elaboració de les Reflexions per al país del futur que ens plantegem des d’Òmnium i l’IEC.

Podeu llegir l’article del pedagog Martí Teixidó ‘Instituïm l’ educació a Catalunya‘, publicat a El Punt Avui.