L’artista xinès Ai Weiwei, Premi Internacional J.B. Cendrós d’Òmnium en el marc de la Nit de Santa Llúcia

Actualitat

Jordi Cuixart: «La seva determinació, en les circumstàncies més dures, ens obliga a no defallir, a tornar-ho a fer»

Òmnium Cultural atorga el Premi Internacional J. B. Cendrós 2021 a l’artista xinès Ai Weiwei pel seu compromís a l’hora de denunciar la repressió a Catalunya contra el moviment sobiranista i l’empresonament i exili dels líders socials i polítics. També es reconeix la tasca de tota una vida en la denúncia de les violacions dels drets humans arreu del món, vehiculada a través de la seva obra artística. El jurat del Premi Joan B. Cendrós, format per Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Carme Colomina, Josep Gifreu, Elena Jimenez i Mary Ann Newman, li concedeix el premi per unanimitat. El guardó es lliurarà en el marc de la 71a edició de la Festa Òmnium de les Lletres Catalanes-Nit de Santa Llúcia, que se celebrarà el 14 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que “Ai Weiwei és un clar exemple que ni la repressió, ni la presó, ni l’exili poden ser un límit en la defensa dels drets i les llibertats”. Segons recorda Cuixart, la visita a la presó que li va fer quan era a Lledoners “va ser una alenada d’esperança i un altaveu internacional de la repressió de l’Estat”. “La seva determinació, en les circumstàncies més dures, ens obliga a no defallir, a tornar-ho a fer”. Per això, el president d’Òmnium coincideix que “aquest premi és un reconeixement a una vida de treball i compromís amb els drets humans, els valors de l’art i la llibertat d’expressió, i, en particular, al seu suport a la causa per la llibertat de Catalunya”

Ai Weiwei

Artista contemporani xinès. La seva defensa insubornable amb els valors democràtics l’ha portat a haver de viure exiliat del seu país. Primer des d’Alemanya, i més recentment des de Portugal, no ha abandonat mai el seu activisme a través de l’art contemporani. El jurat ha destacat el seu compromís a l’hora de denunciar la repressió a Catalunya contra el moviment sobiranista D’una banda, a través de la signatura del manifest Dialogue for Catalonia, promogut per Òmnium Cultural, on es reclamava l’amnistia, la fi de la repressió i l’exercici del dret a l’autodeterminació. De l’altra, que es reconegués la injustícia de l’empresonament de Jordi Cuixart i la resta de presos polítics. El 17 de desembre de 2018, Ai Weiwei va visitar el Centre Penitenciari de Lledoners, on va participar en el taller de ceràmica com a professor convidat. La visita es va convertir en un altaveu internacional de denúncia i solidaritat amb els presos polítics catalans.

El guardó

El guardó reconeix iniciatives que han contribuït a la internacionalització de la llengua, la cultura i la nació catalanes. N’han estat mereixedors el periodista finès Pertti Pesonen; l’alemany Alex Rühle; l’escriptor gallec Suso del Toro; el corresponsal francès Henry de Laguérie; el diari nord-català L’Indépendant; la revista acadèmica Catalan International View; el Col·lectiu Emma; l’editorial Catalonia Press, l’activista nord-americana Jody Williams, premi Nobel de la Pau el 1997, i el filòsof i comissari d’art Paul B. Preciado. En l’edició anterior, el guardó va recaure en els editors nord-americans Jill Schoolman i Chad W. Post.