L’Arrelarreu torna a la biblioteques de Badalona

Actualitat

El programa ‘Arrelareu contes’ torna a les biblioteques de Llefià i Lloreda.

Com cada primavera el programa d’aprenentage-servei ‘Arrelareu contes’ arriba als centres educatius de primària i les biblioteques públiques de la ciutat. L’objectiu de l’Arrelarreu Contes és que els alumnes nouvinguts  de secundària siguin capaços d’explicar de manera dramatitzada i en públic un conte del seu país d’origen. La posada en escena a les biblioteques de Llefià i Lloreda així com també als centres educatius de primària dels districtes 2 i 4 dóna al programa una dimensió d’aprenentage-servei ja que acaben exposant en el seu entorn immediat allò que han après.

Enguany hi participen alumnes dels centres educatius Pau Casals, Ventura i Gassol i SES Badalona. Els alumnes explicaran els contes a les biblioteques de Lloreda i Llefià –  Xavier Soto, a més dels centres de primària Pau Picasso, Joan Miró, Montiaglà, Folch i Torras, Jesús i Maria i Joan Coret.

PROGRAMACIÓ DE LES SECCIONS PÚBLIQUES A BIBLIOTEQUES

  • Dimecres 30 d’abril, 18h. Biblioteca de Llefià Xavier Soto a càrrec dels alumnes del SE Badalona.
  • Dimarts 20 de maig, 18h. Biblioteca de Lloreda a càrrec dels alumnes de l’Institut Ventura Gassol.
  • Dimarts 27 de maig, 18h. Biblioteca de Lloreda a càrrec dels alumnes de l’Institut Pau Casals.

(Visualitzeu a partir del minut 19)




L’objectiu del projecte és la creació d’un nou espai d’aprenentatge i sensibilització intercultural a través de l’oralitat i el conte com a eina d’expressió. Oferint a la comunitat un servei cultural destinat fonamentalment a les famílies amb fills petits i vehiculat a través de la biblioteca pública del barri i les biblioteques escolars, per tal de millorar l’ús i la presència social de la llengua catalana, promovent el treball en xarxa.

Aquest programa d’Aprenentatge Servei es va començar a implementar ja fa 7 anys en aquesta zona comptant amb la participació de 3 instituts, 6 centres de primària i una biblioteca pública i ha estat valorat com un model de bones pràctiques pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

A banda d’aquest projecte, Òmnium Badalona – Barcelonès continua treballant en diferents projectes de cohesió social. Entre aquests programes destaca el ‘Quedem?’, una iniciativa que des de fa 7 anys reuneix a badalonins d’orígens diversos amb l’objectiu de descobrir la ciutat amb uns altres ulls. Per satisfer la demanda de pràctica de l’oralitat en llengua catalana en els darrers dos anys s’ha impulsat el ‘Xerrem?’ arreu de la ciutat amb grups reduïts de conversa que amb l’ajuda d’un voluntari d’Òmnium es fomenta l’aprenentatge oral de la llengua. Per últim setmanalment a les 5 biblioteques de la ciutat té lloc el programa  ‘En català llegim i parlem’ que pretén promoure el coneixement del català a través dels llibres de lectura adaptada.

Aquesta aposta per la cohesió social es considera un eix fonamental de l’entitat. Els programes es desenvolupen gràcies a un equip d’una vintena de voluntaris que col·laboren amb els diversos projectes de manera periòdica.

Des d’Òmnium s’ha apostat per diferents projectes que constribueixin a la vertebració de la ciutat a través de la interacció entre veïns i veïnes, independentment de la seva procedència. El president d’Òmnium Badalona – Barcelonès Nord, Marcel Mauri, assenyala que ‘aquests programes tenen com a objectiu permetre que persones d’orígens diversos es coneguin com a garantia de superació de prejudicis i de reconeixement de la riquesa de la diversitat’. Mauri també destaca que ‘és essencial que una entitat com Òmnium treballi perquè els valors del catalanisme siguin coneguts i reconeguts per totes les comunitats culturals de Badalona’ com a pas imprescindible per “construir la Badalona i la Catalunya de totes i tots’.