La Ruta del Colom Català

Actualitat

[14/06/2006] L`il·lustrador Toni Benages va ser l`encarregat, dimarts passat, 13 de juny, de la segona lliçó del cicle que Òmnium Cultural de Badalona impulsa aquest mes al Cafè de la Sargantana, sota el títol de x[saber-ne]+. En aquesta ocasió, l`objectiu de la xerrada, a la qual van assitir una trentena de persones, era el món del còmic.Benages va descriure breument la història del còmic des de finals del segle XIX i, tot evitant el to acadèmic, va convidar al públic a debatre sobre el sentit d`aquesta art avui en dia. La `classe` va acabar esdevenint una conversa oberta en la qual es va parlar d`una gran quantiatat de temes, de les auques catalanes a les noves tecnologies. Finalment, Benages va acabar servint-se d’una pissarra per dibuixar alguns dels seus personatges.Es va repartir una fitxa informativa, amb un dibuix del conferenciant, elaborat expressament.La setmana que ve, serà el torn de Jordi Queralt, amb una xerrada sobre el món del teatre, i en concret de l`escenografia.Més informació, aquí.

15 de juliol

ITINERARI:

A les 09.30h, sortirem de la Plaça Catalunya vers el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra (Badalona), de monjos de l’ordre de Sant Jeroni, on era el rei Ferran II refent-se de les ferides sofertes el desembre de 1492 en l’atemptat de Joan de Canyamars, i on va rebre Colom.
Aquest monestir es troba en un indret privilegiat de la serralada de Marina. Fundat el 1416 sobre l’antic mas de Ça Murtra, és d’un gòtic tardà. A destacar l’ala del claustre pagada pels reis Catòlics, un probable retrat de Colom en un permòdol del claustre, un altre possible retrat d’un joveníssim rei – emperador Carles d’Àustria, i la pintura del mural renaixentista (1554-57) del refetor, amb el retrat de l’emperador i altres personatges.
Tornats a Barcelona, deixarem l’autocar a la plaça de Ramon Berenguer el Gran i seguirem un recorregut que ens aproxima a la probable ruta seguida per Colom el 3 d’Abril de 1493, quan es bategen sis indis a la Catedral de Barcelona. La ruta que seguirem és Carrer Tapineria, Carrer de la Corríbia, Pla de la Seu, placeta de Sant Iu, la plaça del Rei – escenari on es filmà l’arribada triomfal de Colom en ela primera superproducció cinematogràfica sobre el descobridor, el 1916 – i plaça de Sant Felip Neri, on farem una ràpida visita al Museu del Calçat Antic, que té una secció colombina.
Completarem la ruta a Santa Maria del Mar, església relacionada amb el descobriment i propera a l’avui desapareguda casa dels Colom. Tot seguit anirem cap al lloc on s’alçava l’enderrocat convent de Sant Francesc i acabarem la nostra ruta comentant el monument a Colom, les escenes que hi són representades i alguns elements simbòlics que sovint s’escapen a l’observador.

Preu per persona (grup mínim 20 persones):
Habitual 25,00 € Soci d’Òmnium 23.50 €

Ho organitza: Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya