La Rambla amunt i avall, crònica d’una passejada

Actualitat

El dissabte 26 de novembre, i amb motiu de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar, es va realitzar una ruta per la Rambla de Fabra i Puig.

El dia es va llevar rúfol i anunciava pluja imminent. El dissabte, 26 de novembre, es donava el tret de sortida a la Festa Major de Sant Andreu. Un matí farcit d’activitats estaven anunciades al programa. Activitats culturals i lúdiques: xocolatades, vermut per a la independència, tastets al mercat, visites guiades, balls i fins i tot una encadenada reivindicant la nova l’estació de Sant Andreu Comtal. 

Al voltant de les 11 una seixantena de persones van anar arribant a la Rambla de Fabra i Puig, -davant l’emblemàtic Bar Colòmbia- per iniciar la passejada que ens duria de Sant Andreu a Vilapicina. La presentació va anar a càrrec de quatre guies de luxe: Jaume Seda (CEII), Jordi Sànchez (AHRNB), Pau Vinyes (CEII) i Manel Martín (CEII). 

Aquest any es commemorava el 150ė aniversari del naixement de Ferran Fabra i Puig i es va creure oportú organitzar aquest itinerari per explicar la història i els trets més significatius dels diferents trams que conformen el passeig i que explica molta de la història del Sant Andreu de Palomar de mitjan segle XIX fins a l’actualitat. 

Va ser inevitable formar dos grups: el soroll dels cotxes no permetia que la veu dels guies arribés amb claredat als participants. 

Les petites històries d’edificis i comerços es van anar succeint: la farmàcia Castellanos, Can Guardiola, successos de la guerra civil, les cotxeres, el pilar de l’aigua de la Rambla… També es van recordar les lluites compartides i feliçment guanyades, per recuperar la Rambla o preservar Can Guardiola de la seva destrucció. 

Per explicar com es va formar l’actual Passeig de Fabra i Puig, es va recórrer a l’enumeració de les heretats i terrenys, pertanyents a les masies que es trobaven al llarg de tot el recorregut i que foren expropiats -venent, comprant o especulant- per procedir a l’obertura del passeig: Can Nadal; Can Molins; Ca La Ràbia; Can Solà; Can Sitjà; Can Basté…

Aquests itineraris històrics, a més a més, poden suggerir i descobrir nous escenaris de possibilitats i recursos, alhora que estimulen la presència de les persones a l’espai públic, tal com va passar amb el grup que ens va acompanyar a la passejada: mentre cobríem el trajecte i uníem simbòlicament Sant Andreu i Nou Barris, vam transformar el paisatge urbà amb la nostra presència, ni que fos per uns moments.

La ruta va acabar al conjunt històric de Santa Eulàlia de Vilapicina, que inclou la masia de Can Basté, l’ermita de Santa Eulàlia i l’antic hostal de Ca l’Artés. 

En algun moment els paraigües van aparèixer però l’itinerari es va poder completar tal com estava previst. 

Volem donar les gràcies als guies per les seves explicacions i mestratge. La història de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar es va fer present des de l’inici fins al final del recorregut i va apropar dos districtes que tenen un mateix origen i una història en comú.