La primera sessió de les Càpsules de ciència planteja la dualitat entre les emocions i el raonament
On es creen les emocions, com s’exterioritzen i per a què són necessàries són alguns dels aspectes que van portar a reflexions interessants a la xerrada del passat dijous 20 de novembre.
Joan San Molina, neurocirurgià, degà de la Facultat de Medicina de la UdG i professor titular d’Anatomia Humana va obrir, el passat 20 de novembre, el cicle Càpsules de ciència organitzat per la Universitat de Girona, Òmnium Gironès i el diari Ara, amb una divertida xerrada sobre “El cervell emocional i creatiu”, en la que, a més d’acostar-nos a conceptes científics, també va induir a reflexionar sobre temes d’actualitat relacionant-los amb les emocions.
Va començar amb explicacions tècniques, com ara que les emocions són reaccions afectives que sempre es manifesten amb respostes corporals i orgàniques i que és important exterioritzar-les perquè sinó poden provocar trastorns. També va aclarir que les emocions no són sentiments ja que aquests són percepcions implícites de les emocions, que vol dir que ja han passat pel raonament. Si va parlar del cervell emocional i, a l’hora creatiu. és perquè creu que l’art és la forma no agressiva que tenim d’exterioritzar les emocions.
Un cop explicat va voler remarcar la importància que tenen les emocions per sobre del pensament amb els arguments següents: on tenim més neurones actives és a la part del cervell que controla el sistema límbic, és a dir, el sistema que gestiona les emocions. “El dia a dia no permet reflexionar, potser per això la part cognitiva està menys desenvolupada”, va criticar. També va afegir, però, que és el cervell cognitiu el que ha permès crear l’element que ens diferencia d’altres primats: la cultura.
Al final de la xerrada es van anar obrint debats sobre temes d’actualitat com ara a quina part del cervell es gestiona la por i com pot ser que hi hagi gent que sigui capaç de fer el que fa l’Estat Islàmic (en relació als recents atemptats a París), la qual cosa va servir a Joan San també per parlar de la neuro-religió, que és la ciència que s’encarrega d’estudiar-ho. També va desmentir la teoria que només utilitzem el 10% del nostre cervell i va reivindicar la veracitat d’expressions recurrents com “no pensis, actua”, “aprendre dels errors” o el típic “carpe diem” dins el món de les emocions.
La segona sessió de Càpsules de ciència es farà el proper 17 de desembre a les 19h a la sala d’actes del Centre Cívic del Barri Vell (C/ Cort Reial, 7, 17004), i es parlarà sobre Girona com a ciutat intel·ligent i com s’utilitza això en el turisme.