La presència de les llengües als carrers de Barcelona.

Actualitat

En quina llengua es conversa al carrer? I què passa si intervé un nen en la conversa? Algunes dades i conclusions interessants d’un estudi lingüístic publicat aquest mes de gener.

El passat gener va aparèixer al núm. 55 de “Llengua i Ús“, publicació tècnica del Departament de Cultura,  un article signat per Albert Fabà i Anna Torrijos amb un resum del seu estudi sobre la presència de les llengües a les converses de carrer als principals eixos comercials dels districtes de Barcelona, fet el 2012.

Aquest estudi mostra unes conclusions interessants, que algú podria traslladar a algunes ciutats del Baix Llobregat. Destaquem algunes de les dades i conclusions de l’estudi:

1. Menys de la tercera part (29,50%) de les converses als principals eixos comercials dels districtes de Barcelona són en català, mentre que el 58,30% són en castellà i el
12,30% en altres llengües.

2.La presència d’infants en la conversa fa variar ostensiblement els usos lingüístics orals tot afavorint clarament el català (es passa del 26,60% al 42,90%) i rebaixant l’ús del castellà com també de la resta de llengües en conjunt.

3. La presència del català és més alta als extrems de les edats: joves de fins a 15 anys i més grans de 65 anys; mentre que la del castellà augmenta sempre amb l’edat;

4. S’afavoriria l’ús del català amb accions de sensibilització a interlocutors amb un rol comunicatiu (monitors, líders juvenils, venedors i altres comunicadors), destinades a parlar d’entrada en català als menors de 15 anys.  

Si voleu aprofundir en l’estudi, podeu llegir l’article sencer.

Òmnium Baix Llobregat
[email protected]

Web Baix Llobregat          Agenda Baix Llobregat          FacebÒC-Baix Llobregat