La Plataforma Som el 80% impulsa la gran campanya transversal a favor de l’amnistia per a tots els represaliats

Actualitat

Marcel Mauri: “Per començar a dibuixar la resolució del conflicte, primer hi ha d’haver amnistia”

La Plataforma Som el 80% ha posat en marxa una gran campanya transversal a favor de l’amnistia per a tots els represaliats. Així s’ha anunciat aquest dimecres al matí, en un acte coral amb diversos representants de la societat civil, en què s’ha posat sobre la taula l’amnistia com a primer pas per desjudicialitzar el conflicte entre Catalunya i l’Estat, i trobar una solució dialogada a aquesta situació. “Per a que hi hagi diàleg real, hi ha d’haver amnistia; per a que s’acabi la judicialització de la política, hi ha d’haver amnistia; per començar a dibuixar la resolució del conflicte, primer hi ha d’haver amnistia”, ha declarat el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha recordat que “sense l’anul·lació de totes les causes obertes arran de la judicialització del procés sobiranista, no hi haurà solució possible”. “El govern espanyol diu que vol posar el comptador a zero…, doncs la forma de posar el comptador a zero per obrir un escenari de diàleg és que hi hagi amnistia”, ha reiterat.

En el marc de la Plataforma Som el 80%, el vicepresident d’Òmnium ha recordat que “l’objectiu és visualitzar que la majoria de la ciutadania de Catalunya aposta per una amnistia i, per tant, per una resolució política al conflicte català”. I per tant, ha dit, aquesta campanya treballarà perquè aquesta transversalitat de la societat civil conflueixi en una Taula per l’Amnistia: “Hem d’empènyer la classe política a treballar per l’amnistia i trobar solucions”. En qualsevol cas, ha puntualitzat, “l’amnistia segur que no és el final de res”, i ha precisat que “ha d’anar acompanyada d’una solució política que passi per les urnes”.

La iniciativa ja compta amb gairebé 200 adhesions de personalitats molt diverses d’un ampli espectre polític, cultural, del món associatiu, sindical, social, acadèmic o de la comunicació, entre els quals Pep Guardiola, Xavier Fina, Sònia Andolz, Pilar Rahola, Llucia Ramis, Xavier Domènech, Andreu Mas-Colell, Antoni Castells, Maite Arqué, Anna Pagans, Joaquim Nadal, Esperança Esteve, Gala Pin, Rosa Lluch, Eulàlia Reguant, Joan Ignasi Elena, Victòria Molins, Bel Olid, Gemma Ubasart, Núria Iceta, Marina Geli, Oriol Bohigas, Arcadi Oliveras, Bonaventura Clotet, Magda Oranich, Manel Estellés o Núria de Gispert.

Andreu Mas-Colell i Sílvia Soler han estat els encarregats de posar veu al manifest a favor de l’amnistia, que es referma en la via política i del diàleg com “l’única que pot resoldre la situació”. En aquest sentit, els signants veuen “imprescindible que s’anul·lin totes les causes obertes arran de la judicialització del procés sobiranista”. El text afirma la necessitat que “el conflicte torni al terreny de la política, d’on no hauria d’haver sortit mai” i torna a reclamar els “mecanismes democràtics necessaris perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir lliurement el seu futur polític”. Concretament, el manifest per l’amnistia sintetitza en tres punts les seves demandes:

  • La renúncia de les vies d’excepcionalitat jurídica i processal, posant fi de manera definitiva, a tot tipus de repressió política.
  • L’amnistia per a totes les persones perseguides judicialment arran de l’anomenat procés sobiranista. Pas imprescindible per enfortir l’aposta pel diàleg.
  • L’obertura d’un procés de negociació sincera, sense condicions ni renúncies, amb l’objectiu de pactar una solució real al conflicte polític.

Des d’aquest mateix dimecres ja està en marxa el web amnistiaara.cat, on es recullen les adhesions d’entitats i particulars: “fem una crida a adherir-se al manifest a totes aquelles persones que aposten per acabar amb la repressió i per trobar una solució política al conflicte donant veu al conjunt de la ciutadania”.