La Nit de Santa Llúcia torna a Badalona amb moltes novetats, 26 anys després

Actualitat

[17/11/2004] El fet que Badalona sigui un dels sis municipis on s’aplicarà el pla pilot d’acolliment lingüístic 2004-2005 (més informació sobre el pla pilot, aquí)convertirà la ciutat en un model a seguir en d’altres poblacions metropolitanes de característiques similars. El pla, que s’aplica des d’aquest novembre, i fins el juny de 2005, preveu l’ampliació de l’oferta de cursos, l’estrena de nous trams d’horari i el reforç de les activitats paral·leles, com ara les experiències de voluntariat lingüístic, de col·laboració amb els comerços o les visites culturals. ‘El català no ha de ser només i principalment una gramàtica, tampoc pot ser només i principalment la llengua de l’administració… el català ha de ser la llengua del carrer’, va advertir Mir, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, tot subratllant que la nova estratègia lingüística vol reforçar el paper vertebrador de la llengua. ‘L’experiència a Badalona serà observada amb interès en altres llocs del territori’. Aquest va ser un dels arguments esgrimits per Mir, en la presentació pública del programa, que va tenir lloc al Teatre Zorrilla, el dimarts, 16. L’humor de Teatre de Guerrilla, que va presentar un espectacle concebut especialment per l’ocasió amb nombrosos -i encertats- gags sobre el voluntariat lingüístic i la normalització, va acompanyar la presentació. Acompanyaven a Mir la delegada territorial de la Generalitat, Carme San Miguel -que va anunciar una major coordinació entre els diferents departaments de la Generalitat pel que fa a la normalització lingüística-, el regidor de Drets Civils i president del consell del Centre de Normalització Lingüística, Jaume Vives, i el regidor de Cultura, Josep Duran. Vives va recordar que és molt important que la societat civil s’impliqui en la normalització de la llengua -i en aquest sentit, va citar la feina feta per Òmnium Badalona- i Duran va reflexionar sobre el paper vehicular que el català hauria de jugar en una societat com la badalonina, on trobem ’embaixadors’ de fins a 103 països. Més informació, aquí.

[10/12/2004] Divendres, 10 de desembre, a partir de les 20.30 hores, el Palau Municipal d’Esports de Badalona acull la 54 edició de la Nit de Santa Llúcia – Nit de les Lletres Catalanes, convocada per Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Badalona. L’edició d’aquest any ha estat acompanyada per una intensa programació cultural paral·lela i es presenta amb molt bones perspectives. Dos dels premis més prestigiosos –el Sant Jordi de novel·la i el Carles Riba de poesia– han vist augmentat significativament el nombre d’obres presentades. 


La unitat del català i l’emprempta literària seran dos dels fils conductors de 54 Nit de Santa Llúcia, que tindrà un major ritme que en edicions passades. S’ha volgut donar al Palau Municipal un aire de ‘cabaret literari’, amb l’ànim de fer la vetllada més agradable i acollidora.

La vetllada estarà presentada pels actors badalonins Oriol Genís i Marta Marco i comptarà amb les actuacions de Miquel Gil, exmembre d’Al Tall amb un creixent prestigi en l’àmbit internacional i de Cabo San Roque, grup instrumental mallorquí que farà la música d’ambient i que és un dels secrets més ben guardats del rock d’autor fet als Països Catalans. Albert Fibla, cantautor badaloní guanyador del premi Cerverí a la millor lletra en català, també actuarà a la festa.

Els poetes Eduard Escofet i Josep Pedrals, dues de les noves veus més valorades dins la poesia catalana faran una ‘performance’. Tot això a banda d’altres sorpreses, que no es desvetllaran abans del dia 10 al vespre…

En 54 edició de la Nit de Santa Llúcia s’entregaran 8 premis: el 45è Premi Sant Jordi, el 46è Premi Carles Riba, el 7è Premi Mercè Rodoereda, el 21è Premi Ferran Soldevila, el 25ns Premi Òmnium Ràdio i Televisió, el 18è Premi Memorial Joan B. Cendrós, el 15è Premi Joan Profitós, el 15è Premi Joan Maragall. Els el 31è Premi Joaquim Ruyra i el 42è Premi Josep Maria Folch i Torrescorresponents a la literatura infantil i juvenil, es van entregar el passat 28 de novembre en un acte previ, al Teatre Blas Infante. Aquest acte, en el qual va participar la Xarxa d’Espectacles Infantils i Juvenils, forma part de la política de descentralització que s’aplica des de fa unes edicions.

Més informació:
Miquel Gil.

Cabo San Roque.

Albert Fibla.
Oriol Genís.

Marta Marco.

Eduard Escofet.

Josep Pedrals.

Més informació, cliqueu sobre la imatge:

L'esdeveniment més important de les lletres catalanes tindrà lloc a Badalona el desembre de 2004