La idea radical, una xerrada sublim
El passat 20 d’octubre, aprofitant la celebració de la Fira de Sta. Teresa a Esterri d’Àneu, 35 persones van assistir a la darrera trobada del cicle Xerrades d’història pallaresa a l’església de Sta. Maria d’Àneu.
Els presents varen poder gaudir, a més de la visita guiada, d’una petita joia: la xerrada anomenada La idea radical.
Seguint amb aquest concepte i partint de la idea inicial que les dones no fem història, ni ciència, ni art, ni ocupem espai públic, es va començar l’explicació amb la frase de la feminista afroamericana Angela Davis que va dir que “el feminisme és la idea radical que defensa que les dones som persones i fem coses”. La investigadora de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Cristina Simó i Espinosa, va oferir una panoràmica global de diferents dones al llarg de la història: dones valentes que han agafat les armes per fer una revolució pel bé general, o que han governat; dones cultes, emprenedores; dones de tots els temps, de diferents països i èpoques, no totes exemples a seguir, ben cert, perquè “les dones som persones, recordeu”, però totes i cadascuna d’elles mereixen ocupar un lloc ben merescut a la història, la nostra història, la de tots: homes i dones.
La Cristina va oferir relats de tota mena protagonitzats per dones. Va parlar, entre altres, d’Urraca de León, La Temeraria; de Trótola de Ruggiero, d’Anacaona de Jaragua, de Nzinga d’Àngola, de Chin Shi de Xina i, pel que fa al Pallars, de Natividad Ginesta, de Generosa Cortina, d’Aldonça de Bellera i de Llúcia de la Marca, que és la que té relació amb Sta. Maria, donat que va pagar les pintures que hi ha al seu altar.
Mentre la Cristina Simó, amb el seu discurs cuidat, preparat i didàctic, anava desgranant les diferents vides, els assistents contemplaven embadalits el lloc on se’ns va convocar: l’entorn de l’església. Un cop acabada la xerrada i com a colofó, va explicar el significat de les pintures de l’altar. En una paraula: excel·lent.