‘La cultura no és un luxe, sinó una eina de benvinguda’

Actualitat

[11/12/2004 / VILAWEB] El president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, ha assegurat que Europa acabarà respectant i reconeixent la unitat cultural i lingüística comuna de Catalunya “amb els seus germans de més enllà de l’Ebre, de la Franja i de sobre la frontera”. En un discurs de to marcadament nacional pronunciat durant la Nit de Santa Llúcia que s’ha celebrat aquest divendres a Badalona, Maragall ha afirmat que tots els pobles de parla catalana “compartirem un anhel comú”, que anirà més enllà de la cultura i la llengua. Malgrat tot, pel President català és també la força de la ciutadania la que ha d’assegurar el futur del país, un futur que, segons Maragall, serà positiu. El president ha reblat que “la raó avançarà i els anhels d’aquest país acabaran sent realitat per la força del poble”. El regidor de cultura, Josep Duran, ha reivindicat que Badalona sigui la seu d’algun equipament cultural d’abast nacional com l’Institut de les Lletres Catalanes, la Ciutat de la Música o la Ciutat de les Arts Visuals i Plàstiques. Per Duran, la ciutat reclama i espera més i per aquest motiu ha gosat fer la demanda concreta d’una instal·lació cutural. En el discurs que ha pronunciat a la 54 edició de la Nit de Santa Llúcia, Duran ha volgut recordar tres dates importants per a la cultura catalana a Badalona:”el 1928 amb la creació d’edicions Proa; 1978, amb la celebració de la Nit de Santa Llúcia a la ciutat coincidint amb la celebració dels 50 anys d’edicions Proa; i 2004 amb la segona Festa de les Lletres Catalanes a Badalona, en el marc de commemoració dels 75 anys de Proa. Finalment, el regidor ha reclamat la unitat de la llengua, la promoció del seu ús social i una major presència de la literatura catalana arreu. Fotos i vídeos: especial Vilaweb Badalona.

[11/12/2004] Discurs pronunciat per Oriol Lladó, president d’Òmnium Cultural de Badalona en el transcurs de la 54 Nit de Santa Llúcia, que va tenir lloc divendres, 10 de desembre, al Palau Municipal d’Esports de Badalona.

Digníssimes autoritats, senyores, senyors,

Bona nit,

Quan l’any passat, a Granollers, es va saber que Badalona organitzaria la 54 edició de la Nit de Santa Llúcia, vam començar un procés llarg però molt satisfactori que ens ha portat aquí, avui.

Badalona és notícia aquesta nit, i ho és per la seva participació en la cultura del nostre país, i ho és, també, pel seu paper protagonista en les lletres catalanes.

Badalona reclama el seu lloc i aquesta Nit de Santa Llúcia és un pas ferm per aconseguir-ho. Vull recordar que Pompeu Fabra va viure a la nostra ciutat uns anys decisius i aquí va néixer, fa 76 anys, l’editorial Proa.

En fa 26, Badalona va celebrar la seva primera Nit de les Lletres Catalanes, quan tot just començàvem a recuperar la democràcia. És un bon moment per reconèixer la tasca que l’any 1978 van emprendre un grup de badalonins i badalonines per fer que aquella vetllada fos un èxit. Bona part d’aquestes persones han estat també rera l’impuls de la present edició. Una bona notícia, perquè és important que bastim ponts entre el passat i el present.

I és aquí, precisament, on voldria remarcar la realitat activa i dinàmica d’aquesta ciutat que avui us acull. Badalona té un teixit associatiu molt fort i una dinàmica cultural complexa i rica. Un present atractiu que, amb tot, massa vegades ha passat —-i passa—- desaparcebut.

Badalona, enclavada en aquesta àrea metropolitana de Barcelona en ple procés de canvi, ha de tenir en la cultura —-en la cultura catalana—- un instrument de cohesió, una eina de benvinguda.

Per això cal una societat civil com la nostra, engrescada i capaç… // Crec que puc dir que les entitats de la ciutat estan fent bé la seva feina.

Tanmateix, és imprescindible que les administracions, cadascuna al seu nivell, responguin amb sensibilitat.

Si un pressupost no ha de baixar, avui, és el de cultura. Des de la nostra modèstia, però també conscients del nostre paper, us demanem: preneu-ne nota.

La cultura no és un luxe, és la garantia del nostre futur. Aquest prec, en aquesta Badalona que viu amb especial intensitat el fenomen de la nova —-o no tan nova—- immigració sembla especialment necessari i, potser, urgent.

*

Tot i que avui és la Festa de les Lletres Catalanes, fa unes setmanes que el nom de la Nit de Santa Llúcia es viu a la ciutat. Un dels primers objectius que ens marcàvem a la delegació va ser, precisament, el de portar aquesta festa a peu de carrer. Una festa que a vegades és vista com una cosa llunyana i potser excessivament formal.

Ens sembla que hem aconseguit comunicar aquest missatge de proximitat. I això ha estat gràcies a les persones que han participat en la comissió ciutadana que hem format especialment i que ha estat coordinada i impulsada per la delegació d’Òmnium Cultural. Naturalment, la festa ha tirat endavant gràcies també a la feina de l’Ajuntament i la seva Àrea de Cultura, que han entès la importància de fer bé aquesta Nit de Santa Llúcia.

Més de 1.500 persones han participat en les activitats prèvies a la festa que avui celebrem.

Us en faig cinc cèntims:

  • Hem fet un cicle de conferències sobre ‘el desconcert de la literatura’, a l’emblemàtica fàbrica modernista de l’Anís del Mono;

  • tenim en marxa fins el 28 de gener una exposició al Museu de Badalona sobre l’aportació de Badalona a les lletres catalanes. Jordi Monés i Joan Soler i Amigó han fet de comissaris d’aquesta exposició, que ha comptat amb la col·laboració molt reeixida de l’equip tècnic del Museu de la nostra ciutat.

  • fa uns dies vam fer petita la sala d’actes de la Biblioteca de Can Casacuberta amb una xerrada amb Carme Riera, guanyadora de l’últim Sant Jordi.

  • uns dies després, entregàvem al teatre Blas Infante, a Llefià, els premis Joaquim Ruyra i Josep Maria Folch i Torres, en un muntatge esplèndid, on la Xarxa d’Espectacles Infantils i Juvenils va aportar il·lusió i ofici.

  • finalment, tot just ahir vam poder disfrutar, al Teatre Zorrilla, amb l’espectacle ‘Vel rera Vel’, sobre poemes del badaloní Joan Argenté; guanyador d’un Carles Riba, i a qui ens semblava imprescindible reconèixer en aquesta Nit de Santa Llúcia. Albert Ibañez s’ha encarregat de dirigir aquest recomanable espectacle, que esperem que poguem tornar a veure aviat.

*

Aquest any la delegació de Badalona d’Òmnium Cultural celebra els 20 anys de vida. Quin millor regal, que aquesta festa de les Lletres Catalanes!

*

Finalment, permeteu-me que aprofiti que aquesta vetllada té lloc en aquest Palau Municipal d’Esports de Badalona.

Em sembla que aquí és especialment oportú reclamar, de nou, que ‘volem seleccions catalanes’. No ens agradaria acabar tot aquest procés de declaracions i contradeclaracions amb la sensació que tot queda en fum. ‘Volem seleccions catalanes’. I ho volem dir amb fermesa, però també amb tota la normalitat.

Perquè aquesta és, —-ho hauria de ser—-, una qüestió de normalitat.

Moltes gràcies!


Fotos i vídeos: especial Vilaweb Badalona.

Més informació, cliqueu sobre la imatge:

L'esdeveniment més important de les lletres catalanes tindrà lloc a Badalona el desembre de 2004