La Barceloneta, un barri portuari

Actualitat

Xerrades dins del cicle d’història dels barris de Ciutat Vella

CICLE D’HISTÒRIES DELS BARRIS DE CIUTAT VELLA
LA BARCELONETA UN BARRI PORTUARI

La construcció del que seria el primer port davant la ciutat de Barcelona va ser acordada pel Consell de Cent l’any 1477. L’obra va consistir en l’edificació d’un dic entre la Torre Nova de la muralla de mar (actual Pla de Palau) i l’Illa de Maians, situada a uns cent metres de la costa, en direcció SE. El nou espigó originà una major acumulació de sorres a llevant, incrementant-se per les successives ampliacions del port que sobrepassà l’illa de maians i, en el decurs dels segles, donà pas a una península on s’edificaria la Barceloneta l’any 1753.

Des de l’origen del barri i un cop frustrada la proposta d’aixecar un gran Arsenal de Marina (1745) als arenals de la platja, la Barceloneta es convertiria en un veritable Arsenal civil. D’aleshores fins a finals segle XX, la Barceloneta fou a més d’un gran i nou barri residencial, un espai que aixoplugà la major part de les activitats marítimes (comerç de cabotatge i comerç transatlàntic), marineres i portuàries de Barcelona (pescadors, portuaris, mariners) així com artesans vinculats a la construcció naval privada (primer artesana i d’ençà a mitjans segle XIX plenament industrial).

El port va anar evolucionant de port de mercaderies a port industrial. La indústria naval, la mecano-metal·lúrgica i la productora d’electricitat van ser indústries capdavanteres al barri. El taller de la “Nueva Vulcano” és l’empresa més representativa de la indústria naval, però no l’única. L’any 1859 van rebre una comanda atípica: l’encàrrec de la construcció del segon vaixell submarí batejat com “Ictineo” per part de Narcís Monturiol, encàrrec que es va desenvolupar encara que no va arribar a bon fi.

La Maquinista Terrestre i Marítima és segurament l’empresa més coneguda i representativa del barri. Pels mateixos anys, el 1847 entra en funcionament la fàbrica de gas de la “Catalana”. Aquestes potents indústries van afavorir l’aparició d’activitats industrials secundàries i de serveis que socialment potencien una intensa vida associativa, reivindicativa i cultural.

Al darrer terç del segle XX aquestes activitats compartides deixarien pas, poc a poc, a la massiva i única funció turística actual.

Primera xerrada
DE L’ICTÍNEO A LA MAQUINISTA: OBRERS, MENESTRALS I EMPRESARIS
Magda Fernàndez Cervantes
(historiadora, especialista en patrimoni)
Dimecres 11 de novembre de 2015 a les 19 hores

Segona xerrada
ILLA DE MAIANS, ORÍGENS
Emili Garcia Miquel
(economia, urbanisme i habitatge)
Dimecres 2 de desembre de 2015 a les 19 hores

Tercera xerrada
COMERÇ, INDÚSTRIA I TURISME A LA BARCELONETA (1753 – 1973)
Mercè Tatjer Mir
(historiadora, geògrafa de la UB)
Dimecres 13 de gener de 2016 a les 19 hores

Totes les conferències es faran a la
BIBLIOTECA BARCELONETA-LA FRATERNITAT
C/ del Comte de Santa Clara, 8-10, Barcelona 

ORGANITZA: ÒMNIUM CULTURAL CIUTAT VELLA
C/ Fonollar, 14 – Barcelona 08003
Web | Facebook | Twitter