La 69a Nit de Santa Llúcia se celebrarà a Santa Coloma de Gramenet
Jordi Cuixart: “Santa Coloma, bressol de la immersió lingüística, és un símbol de les lluites col·lectives que han aixecat les ciutats i el país”
Barcelona, 13 de novembre de 2019 – La 69a Nit de Santa Llúcia se celebrarà a Santa Coloma de Gramenet el divendres 13 de desembre de 2019. Concretament, l’esdeveniment que anualment organitza Òmnium Cultural, i on es fa entrega dels premis més importants de la literatura catalana, tindrà lloc al Teatre Sagarra d’aquest municipi del Barcelonès Nord. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que “passi el que passi, seguirem fent de la cultura eina de cohesió, de transformació personal i col·lectiva; un dels millors instruments per fer front a la repressió i la intolerància”. Serà la tercera Nit de Santa Llúcia marcada per l’absència de Cuixart, president d’Òmnium, empresonat des del 16 d’octubre de 2017, qui ha volgut posar en valor les lluites compartides que uneixen l’entitat amb la població del Barcelonès que acollirà la Festa de les Lletres Catalanes: “Santa Coloma de Gramenet, bressol de la immersió lingüística, és un símbol de les lluites col·lectives que han aixecat les ciutats i el país, que ha guanyat conquestes democràtiques en moments convulsos; i de ciutadans arribats d’arreu que han permès fer créixer els nostres imaginaris compartits”.
60a edició del Premi Sant Jordi de novel·la
La Nit de Santa Llúcia és un esdeveniment artístic en el transcurs del qual es fa el lliurament dels premis més rellevants de les lletres catalanes. Enguany el premi Sant Jordi de novel·la, que arriba a l’edició número 60, i el premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions han registrat una participació rècord. En el cas del Rodoreda, el nombre d’obres rebudes suposa un 175% més respecte l’any anterior: de 33 a 91; al premi Sant Jordi, les obres presentades s’han duplicat fins arribar als 59 originals. Durant la Nit de Santa Llúcia també es fa entrega del premi Carles Riba de poesia, el premi Muriel Casals de Comunicació, el premi Internacional J. B. Cendrós, el premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies, i el premi Joaquim Ruyra de Narrativa juvenil. Organitzat per Òmnium Cultural, és un esdeveniment de referència dins el calendari literari i cultural dels Països Catalans.
Les activitats prèvies, des del 9 de novembre
La vetllada literària és la part central i culminant d’un conjunt d’activitats prèvies que se celebren a diferents espais de la ciutat que l’acull durant el mes de novembre i desembre. El gruix de les activitats prèvies, culturals i de caràcter comunitari, que han arrencat aquest passat dissabte 9 de novembre, tindrà lloc durant dos dissabte: el 16 i el 30 de novembre. Pensades per a tots els públics, les activitats s’organitzen conjuntament amb entitats, associacions i col·lectius de Santa Coloma de Gramenet, com la (Re)volta al barri de Fondo que a través de passejades col·lectives reconeixen la història quotidiana i popular construint un lloc de trobada i reconeixement mutu; la Polis Poètica a la Font de l’Alzina o la participació a Ravaleando, una activitat per a tota la família amb dinar popular inclòs que tindrà lloc dissabte 30 al barri del Raval liderada per diferents entitats de la ciutat.
Aquests actes i la vetllada literària de la Nit de Santa Llúcia reben el nom genèric de La Festa de les Lletres Catalanes. Les darreres edicions s’han celebrat a Sabadell (2018), al districte de Nou Barris de Barcelona (2017), l’Hospitalet de Llobregat (2016) i Tortosa (2015).