Josep M. Loperena guanya el IV Joaquim Amat-Piniella amb ‘La casa del fanalet vermell’

Actualitat

,,,


L’ advocat Josep Maria Loperena rememora la mobilització per la Vaga de Tramvies, l’any 1951, a ‘La casa del fanalet vermell’, guanyadora del premi Joaquim Amat-Piniella.

L’Elvira és una jove gallega que arriba a Barcelona, amb la seva maleta, la matinada d’un diumenge de febrer després d’haver patit uns agressió sexual al seu poble. El Dionís és un estudiant de Manresa que milita al PCE i que dirigeix la preparació de la Vaga de Tramvies a la seva universitat. Junts descobriran noves formes de sentir, de pensar i d’estimar.
Amb el rerefons dels moviments polítics i socials que van marcar aquells anys de lluita i clandestinitat, els dos protagonistes construiran un món propi, en un petit pis del carrer Joaquim Costa, vora un meublé, amb la porta il·luminada amb un fanalet vermell, que amb els seus tènues esclats de llum ens transporta a un món destinat a desaparèixer.

Josep Maria Loperena (Lleida, 1938), advocat i escriptor, va estudiar filosofia i lletres i dret a la Universitat de Barcelona. L’any de les mobilitzacions populars per la Vaga de Tramvies tenia 12 anys. Ara, a La casa del fanalet vermell  –Columna– recorda les concentracions de gent que veia des del balcó aquell mes de març: "Aquella vaga va ser un èxit, tot i que no comptàvem amb els mitjans de difusió actuals, i va significar la primera mobilització massiva contra Franco". En aquesta "Barcelona que ja no existeix", la vida d’Elvira prendrà un tomb que la canviarà profundament.

Com a advocat, Josep Maria Loperena va presidir durant cinc anys la Comissió de Drets Humans del Col·legi d’Advocats de Barcelona i ha estat un defensor dels drets civils en importants processos judicials, com el cas de La torna, en defensa d’Els Joglars, i el de Lluís Llach contra Felipe González per incompliment de compromís electoral sobre l’OTAN. Actualment és el representant legal de la querella contra Aznar admesa a tràmit pel Tribunal Penal de l’Haia per la seva intervenció en l’ocupació de l’Iraq. En la presentació del llibre, Loperena va comentar que "les mobilitzacions d’aquests dies davant les seus del PP són comparables a la Vaga de Tramvies de fa mig segle".
L’autor va explicar que li agradaria escriure tres novel·les més. Aquesta seria la primera -cronològicament la segona- i actualment està escrivint la següent, Ulls de vellut, que es basa en "l’època de tortures i matances de maquis l’any 1956".

Notícies relacionades:

Vilaweb
El pou de la gallina  
Article AVUI 
L’arc de Berà 
Absolut red
Ya.com 
Article de Joan de Segarra a LA VANGUARDIA  
Article a Diari de Barcelona 

Manuel Valls i Norberto Delisio guanyen el II Premi Amat- Piniella