Jordi Solé i Camardons presenta l’exposició “Realitat i vitalitat de la llengua catalana”

Actualitat

Un any més, Òmnium Sabadell col·labora en la realització del Cicle de Cinema Català, organitzat per l’Ajuntament i el Cineclub Sabadell. Els socis interessats a adquirir invitacions poden passar-les a recollir per l’entitat en horari de secretaria.

En el marc de l’exposició “Realitat i vitalitat de la Llengua Catalana”, cedida a Mataró per la FOLC (Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana) i organitzada per Òmnium Cultural Mataró-Maresme, va tenir lloc el passat dimarts 20 d’octubre una conferència a càrrec del comissari de l’exposició, el filòleg Jordi Solé i Camardons. El comissari va fer un repàs als 22 plafons que conformen l’exposició que acull la Biblioteca Pompeu Fabra i que ofereixen una visió de l’ús social del català avui en dia. Com va explicar Solé i Camardons, l’exposició pretén mostrar quina és la situació real del català defugint tant interpretacions excessivament optimistes com derrotistes, “superant la dinámica de les polèmiques sobre la salut i el futur del català dels darrers anys que ha dividit els opinadors en optimistes i pessimistes”. El filòleg va fer un breu repàs a la història de la llengua catalana i en va evidenciar la vitalitat que, malgrat segles de persecució, continua tenint en determinats àmbits com la literatura, la música o les noves tecnologies. “Adonar-nos que la nostra llengua no és tan minoritària (està entre el 2,5% de llengües més parlades del món) i que compartim una història de més de deu mil anys farcida de contribucions de primera categoria que la comunitat lingüística catalana ha brindat a la humanitat en l’àmbit de la literatura i en altres expressions artístiques i culturals, hauria d’invitar-nos a un exercici d’autoestima i animar-nos a fer-ne un ús desacomplexat”, va apuntar Solé i Camardons.

Al final de la conferència el públic assistent va poder fullejar i adquirir el llibre que, no només reprodueix el contingut dels vint-i-dos plafons de l’exposició, sinó també inclou totes aquelles informacions que, per motius d’espai, no es van poder encabir als plafons. La persecució i renaixença de la llengua, l’actual militantisme lingüístic i el voluntariat per la llengua, la vitalitat de la llengua catalana al llarg de la història, la realitat sociolingüística actual, la realitat de la llengua als diversos territoris catalans o els catalans universals són alguns dels continguts que permeten aprofundir en els temes.

L’exposició es podrà visitar fins el proper 31 d’octubre al vestíbul de la Biblioteca Pompeu Fabra (Plaça Occitània s/n).