Jordi Font-Agustí presenta el seu últim llibre, premi UPC de ciència ficció

Actualitat

[29/11/2004] La guanyadora del 42è edició de Josep M Folch i Torres de novel·les per a nois i noies per “La història d’en Robert”, Mercè Anguera; i la guanyadora de la 31è Premi Joaquim Ruyra de narrativa infantil per “El darrer manuscrit”, Montserrat Galícia, van recollir ahir, diumenge, 28 de novembre, els guardons atorgats per l`editorial La Galera, i que formen part de la 54 Nit de les Lletres Catalanes. L`acte d`entrega, que va tenir lloc al Teatre Blas Infante, de Llefià, estava organitzat per la Xarxa d`Espectacles Infantils i Juvenils i va resultar un èxit de públic. A més del lliurement dels premis, la nombrosa mainada present a la platea va poder disfrutar amb l`espectacle Mag Màgia del Mag Magoo.Anguera va explicar, molt emocionada, que es considerava satisfeta només d`aconseguir un sol lector i Galicia va coincidir amb aquest pensament tot destacant que la seva mirada era la d`una lectora apassionada.Els jocs de mans del badaloní van cloure un acte, que es pot considerar preludi de la Nit de Santa Llúcia, i que es va iniciar amb uns breus parlaments. El vicepresident d`Òmnium Cultural Josep Colomer, va reivindicar, només començar, el valor de la lectura a l`hora de formar els futurs ciutadans i va fer una crida als més menuts, però també als pares i les mares per incidir en una extensió real d`aquesta pràctica. Lara Toro, editora de la Galera va fer-se seves les paraules de Colomer i va remarcar la importància que, en el seu dia, havien tingut Josep Maria Folch i Torres i Joaquim Ruyra a l`hora de crear un públic lector en català; `una tasca que` -va dir— `a la Galera recordem cada any amb l`entrega d`aquests premis`. L`alcaldessa de Badalona Maite Arqué va subratllar que “llegir eixampla els nostres horitzons i ens fa més lliures”. Després d`assenyalar que és important organitzar actes culturals arreu de la ciutat -tot fent una referència a la convocatòria de l`acte a Llefià— va recordar que la ciutat, amb la Nit de Santa Llúcia, “es proposa participar en el futur de la cultura als Països Catalans”. 

[27/11/2004] El badaloní Jordi Font-Agustí (Barcelona, 1955) va presentar divendres, 26 de novembre, a la biblioteca de Can Casacuberta, la seva darrera novel·la, Traficants de llegendes, una candent aproximació al gènere de la ciència ficció. L’escriptor, –enginyer i filòleg, una bona combinació, com es va remarcar el periodista Enric Duran en la presentació–, ha conreat fins ara una literatura molt interessada en la ciència i el passat industrial. En aquest cas, però, l’acció té lloc en un escenari futur, emmarcat en una Catalunya independent, on les multinacionals s’han transmudat en una mena d’estats ‘de facto’.

La llegenda, que és sempre una construcció ideal d’un passat vist en clau de present, esdevé moneda de canvi, en un món atomitzat i confós; una eina forjadora d’identitats… no sempre utilitzada amb intencions lloables… Aquest és el suggerent punt de partida de l’obra de Font-Agustí, que es va mostrar convençut de la força i el poder de la ciència ficció, com un vehicle eficaç per parlar de l’actualitat: els límits de la ciència i el coneixement, la identitat, el sistema d’organització política en l’àmbit internacional, l’economia globalitzada, o el paper de la literatura en un món cada vegada més tecnificat, tot són temes que passen per la novel·la del badaloní.

Traficants de llegendes va guanyar l’edició 2003 del prestigiós Premi UPC de Ciència Ficció. Jaume Carreras, especialista en ciència ficció, i presentador de l’acte, conjuntament amb Enric Duran i Isabel Graña, va reivindicar que la literatura de ciència ficció no era literatura de segona: ‘prova d’aquest fet era la novel·la de Font’, va dir.

L’acte de presentació estava organitzat per la Llibreria El Full i la Biblioteca de Can Casacuberta. Hi van assistir prop de cinquanta persones.

Font ha publicat ‘El preu de la quimera’ (1992), ‘Assassinat a l’Escola de Treball’ (1993), ‘La força del riu’ (1996), ‘Els silencis de Betúlia’ (1999), i ‘Contracorrent’ (2000). Per cert, aquestes darreres obres han estat, respectivament, guanyadores del Premi Ciutat de Badalona i del Premi del lector de l’Odissea.
 

Més informació, cliqueu sobre la imatge:

L'esdeveniment més important de les lletres catalanes tindrà lloc a Badalona el desembre de 2004