Jordi Cuixart:”Per pressionar la comunitat internacional hem d’exercir grans actes de lluita no violenta”
El president d’Òmnium Cultural ha participat al II Congrés Mundial per la Pau, organitzat per l’International Peace Bureau
Barcelona, 17 d’octubre de 2021 – El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat: “Només podrem pressionar la comunitat internacional si som capaços d’exercir grans actes de lluita no violenta, perquè hi ha desídia de molts governants que no estan actuant amb la responsabilitat que els correspon”. Cuixart ho ha dit en el marc del II Congrés Mundial per la Pau, organitzat per l’International Peace Bureau, on ha lamentat la violència exercida per l’estat espanyol que té com a objectiu “intentar crear una fractura social en la societat catalana i entre la societat catalana i l’espanyola” i la manca de resposta per part de l’estat espanyol: “Els polítics espanyols, així com els poders de l’estat i la intel·lectualitat espanyola, es neguen a veure l’evidència que a Catalunya hi ha un clam majoritari per exercir el dret a l’autodeterminació”, ha assegurat.
El president d’Òmnium Cultural també ha defensat la necessitat d’un estat propi per ser la “manera més eficient de fer front a les desigualtats socials” i ha recordat que encara hi ha més de 3.500 represaliats i exiliats, per això, ha remarcat que els indults no són la solució al conflicte. També ha parlat del catalanisme, que “sempre ha estat un moviment que s’ha basat en la premissa de la construcció d’un sol poble” i és en aquesta “construcció permanent d’un sol poble on acabem trobant la voluntat d’existir sense regatejar drets a les persones”. I ha sentenciat: “Defensem la llengua i cultura catalanes com a eina de cohesió social en un marc dels Països Catalans on es parlen 300 llengües. La llengua i la cultura catalanes són el punt de trobada”, a la vegada que ha defensat el model d’immersió lingüística per evitar la divisió de la societat.
Martín Villa, “un criminal amb delictes de sang”
Cuixart també ha parlat de la Transició espanyola i ha criticat que la Llei d’Amnistia d’aleshores fos en realitat “una llei del perdó contra aquells que van cometre crims contra la humanitat” i en aquest sentit s’ha felicitat del procés judicial a Argentina contra Martín Villa: “Finalment ha estat processat pels tribunals argentins com un criminal, que és el que va se ser amb delictes de sang i amb morts a les seves espatlles”.
El president d’Òmnium ha participat en la taula rodona “Mediterrània: Horitzons tensos. Com pot contribuir la societat civil a transformar conflictes?”, juntament amb Ghalia Djimi, líder de la societat civil saharaui pro-referendum i del moviment pro-drets humans, Lema Nazeeh: advocada internacional i líder del moviment no violent de Palestina, i Luca Gervasoni, director de Novact.