Jordi Cuixart: “Només podrem avançar si som capaços de recuperar el poder de l’1-O i el 3-O”

Actualitat

El president d’Òmnium demana “exigència amb els polítics” a la presentació del seu nou llibre Aprenentatges i una proposta a Tarragona 


El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha presentat aquest dimarts el seu nou llibre, Aprenentatges i una proposta a Tarragona, des d’on ha defensat que “només podrem avançar si som capaços de recuperar el poder de l’1-O i el 3-O”. “Com a societat civil vam tenir el poder de fer aixecar el rei d’Espanya de la cadira”, ha exemplificat, però també ha reconegut que fins ara, això no s’ha sabut traduir en força. Per això, Cuixart ha defensat l’exercici de la lluita noviolenta com a via per avançar en els anhels civils i polítics d’aquest país. “Nosaltres hem decidit que el nostre límit no és, ni la presó, ni a repressió, ni l’exili, ni les amenaces de violència”, ha dit, i per això ha explicat que cal una societat “més formada i determinada” a través d’alguns mecanismes com, per exemple, l’Escola de Formació Guillem Agulló, que tindrà la seva sessió inaugural aquest cap de setmana.

En aquest sentit, en una conversa amb els periodistes Albert Mercadé i Sara Sans, el president d’Òmnium ha afirmat que “la lluita noviolenta i la desobediència civil són senyal de bona salut democràtica”, i també ha demanat a la ciutadania que sigui exigent amb els polítics: “L’any 2017 la gent hi va ser, la gent va respondre, i per tant, em semblaria injust que poséssim la càrrega, sobre la societat civil, d’una responsabilitat que correspon als polítics”. En aquest punt, ha demanat una “estratègia compartida” i ha posat sobre la taula un referèndum vinculant, però sense adjectius, ja que aquest és la proposta de consens del conjunt del sobiranisme: “Són els polítics qui han d’ubicar el referèndum i han de tenir la capacitat de tornar a gestar una estratègia compartida. I el referèndum és el comú denominador, igual que ho és l’amnistia per acabar amb la repressió”

Durant la presentació del llibre, Cuixart també ha explicat que Òmnium té moltes esperances posades en el Tribunal Europeu de Drets Humans: “Esperem que pugui servir com a palanca del ‘ho tornarem a fer’”. I en aquest sentit, ha reflexionat: “Hem de ser capaços d’afrontar tots els fronts de lluita, el d’aquí, el de l’exili, el del Consell, tot”. 

I sobre el seu pas més personal per la presó, ha confessat: “La presó t’aïlla de debò, però tinc la intuïció que la presó, si alguna cosa té, és que com més bé estiguis tu, més bé estarà el teu entorn”, ha explicat, recordant la seva experiència als centres penitenciaris de Soto del Real i Lledoners durant gairebé quatre anys. Cuixart, però, que ha demanat “no tenir por”, ha instat a “deixar de parlar de la repressió individual per parlar de la repressió col·lectiva”, ja que el que buscava la repressió era “fragilitzar-nos” i “reduir la dissidència”. 

La presentació del llibre, que s’ha realitzat al Teatre El Magatzem de Tarragona, ha comptat amb la presència de membres de la Junta d’Òmnium Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà, polítics com Eusebi Campdepadrós i Josep-Lluís Carod Rovira, artistes com Joan Reig, regidors de l’Ajuntament de Tarragona, membres de la Diputació de Tarragona, i representants de diferents entitats de la ciutat.