Jordi Cuixart adverteix que el jutjarà un tribunal d’excepció controlat per PP i PSOE
La defensa de Cuixart demana que s’aparti Manuel Marchena del tribunal que presidirà el judici a la democràcia
Barcelona, 20 de novembre 2018 – El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, adverteix que el jutjarà un tribunal d’excepció controlat directament per PSOE i PP, els dos partits majoritaris de l’estat espanyol, un tribunal que ha violentat les seves pròpies normes per jutjar un cas que no li pertoca. Coincidint amb el 20-N, efemèride de la mort del dictador Franco, Òmnium Cultural denuncia la permanència dels vestigis del franquisme, com l’existència de presos i tribunals polítics, exiliats, i la vulneració de drets fonamentals com els drets lingüístics, entre d’altres. La defensa de Jordi Cuixart, que havia fa 400 dies que està empresonat sense judici, també demana formalment la recusació del magistrat Manuel Marchena i, per tant, que se l’aparti del tribunal que presidirà el judici a la democràcia. Les informacions fetes públiques les darreres hores confirmen, segons la defensa, la politització del màxim òrgan dels jutges. Marchena renuncia a presidir el Suprem però presidirà la sala on se celebrarà el macrojudici després de fer-se públic que era el candidat del Partit Popular. Queda acreditat doncs que som davant un judici sense cap garantia i per això Òmnium torna demanar el sobreseïment de la causa i la llibertat immediata del president de l’entitat i tota la resta de presos polítics. De fet, una de les principals associacions de jutges, Jutges per la Democràcia, ha demanat en les últimes hores ajornar el judici per la crisi de confiança del Suprem.
“El judici a la democràcia és una esmena a la totalitat del règim del 78”, diu el president Jordi Cuixart, “l’estat actual persegueix el mateix objectiu que el franquisme: que la democràcia es podreixi a la presó”. També el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri de los Rios, s’hi pronuncia: “avui tenim una mostra més dels pòsits del franquisme amb la decisió del jutge Marchena, que evidencia com els dos grans partits estatals orquestren i es reparteixen les cadires d’un poder judicial ple d’irregularitats i de manca d’independència”.
En motiu del 20-N, Òmnium Cultural edita i reparteix avui 100.000 exemplars d’una edició especial d’un diari. La portada, amb una foto-contrast a tota pàgina de la cara del dictador, titula ‘Franco ha muerto pero el franquismo no’ i inclou un article del president Jordi Cuixart quan fa 400 dies del seu empresonament.
El Tribunal Suprem no és competent per jutjar Jordi Cuixart
La defensa de Jordi Cuixart denuncia en l’escrit de qüestions de previ pronunciament la incompetència de la sala segona del Tribunal Suprem per jutjar el president d’Òmnium Cultural. Els suposats delictes que s’imputen a Cuixart s’haurien comès a Catalunya i, com que tampoc no és aforat, el tribunal natural per jutjar-lo és el Jutjat d’Instrucció de Barcelona. Els lletrats de Cuixart asseguren que el Suprem mai ha justificat aquesta alteració del jutge natural que marca la llei i recorden que ja l’any 2014 i arran de la consulta del 9-N, va ser el mateix Suprem qui es va declarar incompetent per jutjar aquell cas i el va remetre al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A més, hi ha nombrosos exemples de querelles contra persones investigades en la macrocausa contra el sobiranisme on els tribunals catalans n’han reclamat la competència sense dubtar.
El Suprem, el tribunal amb més risc de perdre la independència judicial
L’escrit presentat també denuncia risc de parcialitat dels jutges i, per tant, el dret fonamental dels acusats a ser jutjats per un tribunal independent, imparcial i prefixat per la Constitució espanyola, el Conveni Europeu de Drets Humans i el Tribunal Europeu de Drets Humans, entre d’altres, queda a la corda fluixa.
Els magistrats del Suprem no estan triats exclusivament per mèrits propis, sino que estan nomenats pel Consell General del Poder Judicial, que alhora està escollit directament per les cambres legislatives. El seu nomenament doncs depèn de la correlació de forces polítiques del moment. A més, hi ha diversos casos de magistrats del Suprem que han format part activament en algun moment del govern de l’Estat. Cal no perdre de vista que va ser el fiscal general José Manuel Maza qui va obrir la via del Suprem. Maza ha estat company de sala durant 11 anys dels magistrats que ara hauran de resoldre el litigi plantejat per ell mateix.
Drets lingüístics vulnerats
Una altra conseqüència de jutjar Jordi Cuixart a Madrid i no a Catalunya com pertocaria legalment és una greu vulneració dels seus drets lingüístics. Jordi Cuixart sol·licita la tramitació íntegra del procediment judicial en llengua catalana tal com succeeix en d’altres països plurilingües com Bèlgica i Suïssa. La celebració del judici a Catalunya permetria la utilització indistinta del català i el castellà sense necessitat d’intermediaris com els intèrprets i per tant sense cap obstacle per al ple ús de qualsevol de les dues llengües.
Òmnium Cultural, com a entitat històrica de promoció i protecció de la llengua catalana, quan afronta el judici del seu president empresonat no pot fer altra cosa que reivindicar una vegada més que el català ha de poder ser present a l’administració de justícia a Catalunya amb plena normalitat i que ningú no ha de poder témer el resultat del seu judici en funció de la llengua escollida. Per això, Jordi Cuixart reivindica des del dret a utilitzar el català que l’única manera de garantir-lo és que el judici se celebri en un tribunal situat a Catalunya.