Joan Pere Le Bihan anuncia la creació d’una nova escola catalana a la Catalunya del Nord per al proper curs

Actualitat

Sota el títol “M. Martí Pol, M. Mercè Marçal, la poesia com a compromís”, Laura Borràs i Roger Canadell debatran a l’espai Bisbe Morgades de la Biblioteca municipal de Manlleu sobre la poesia d’aquestes dues impressionants personalitats de les lletres catalanes. Borràs i Canadell, professora de literatura de la UB i professor de literatura de la UOC respectivament, ens donaran el seu punt de vista sobre la vida i l’obra dels autors aquest dijous 4 de juny a partir de les 8 del vespre.

Va ser en el transcurs de la conferència que va pronunciar aquest dijous 28 de maig a l’Ateneu La Central dins el cicle Els Dijous de l’Òmnium Osona. Sota el títol: “La lluita per l’ensenyament en català a la Catalunya del Nord”, el director general de les escoles La Bressola va justificar primerament la necessitat de mantenir els vincles socioeconòmics entre la Catalunya del Nord i la del Sud, va recordar que fa pocs anys, encara era la llengua habitual de comunicació social a tota la Catalunya del Nord, i que primer fou Perpinyà que va sucumbir al centralisme lingüístic francès i anys després les àrees més rurals. Amb això tan sols va voler dir que si nosaltres els catalans del sud estem perdent l’ús a l’àrea metropolitana, des de les altres regions no podem adormir-nos i cal que seguim vetllant pel manteniment de la nostra llengua en tots els àmbits.

Le Bihan va anar desgranant un per un els passos que va haver de fer per crear unes escoles únicament amb la llengua catalana com a vehicular, amb una immersió del 100% en un estat tan jacobí i centralista com el francès, i les diferents relacions que va mantenir amb els governs i ministres d’educació de torn, fins que finalment al 1995 va poder obtenir un conveni per a les escoles amb  el compromís que l’Estat pagaria al personal docent a partir del cinquè any del funcionament dels centres.

Lluitador entusiasta, no va deixar d’agrair als Amics de la Bressola, representats en l’acte pel seu vicepresident, l’osonenc Aleix Andreu, el cop de mà econòmic i el recolzament que els donen per a poder seguir endavant amb aquest projecte educatiu tan difícil i a l’hora tan important i oblidat pels catalans del sud. I va congratular-se de poder anunciar la posada en funcionament d’un nou centre de l’escola privada catalan per al proper curs a la zona del Vallespir.

A tall anecdòtic, però fent palesa que la divisió que va propiciar el Tractat dels Pirineus de 1659 (del qual aquest any es commemora el 350è aniversari) és purament administrativa i no cultural, Le Bihan ens va comentar que el dimecres al vespre, el centre de Perpinyà va quedar inundat de gent que celebrava la victòria del Barça.
Amb això, en Joan Pere només ens volia dir que si bé hi ha una frontera administrativa i política, no hi és pas tant com cultural i ben cert és que la majoria dels catalans del sud no hi havíem pas ni pensat que a Perpinyà s’haguessin col·lapsat els carrers centrals de cotxes i gent cridant i fent festa, inclosos nouvinguts magribins cridant Visca el Barça i Visca Catalunya. Davant de tal situació la gendarmeria, va fer acte de presència, però veient  la quantitat de gent que hi havia, van desaparèixer ràpidament. I és que com va dir Joan Laporta quan fa pocs anys va visitar La Bressola per signar un conveni entre el F.C Barcelona i les escoles catalanes, el Barça és més que un Club, però La Bressola és més que una escola.

Més info: 

 

La Bressola: http://www.bressola.cat/?q=node

 

 Associació d’Amics de la Bressola: http://www.amicsbressola.cat/