Joan Ferré Serrà guardonat amb el Premi Neus Gràcia 2025

Actualitat

Se li va fer entrega del premi en el marc de la festa dels Tastets, el certamen de narrativa escolar que organitza Òmnium Terres de l’Ebre


El passat dissabte, Òmnium Terres de l’Ebre, va celebrar la festa dels Premis Tastets 2025 al Pinell de Brai. Com a cloenda de la jornada, es va lliurar el guardó honorífic Neus Gràcia Fortea al mestre jubilat de la Terra Alta, Joan Ferré Serrà.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa del Pinell, Laura Vallespí, la consellera del Consell Comarcal de la Terra Alta Eva Amposta i d’una bona colla d’amics i familiars de l’homenatjat, el qual va rebre una placa commemorativa de mans de Dolors Roó, presidenta territorial d’Òmnium. La seua germana, també professora, Magda Ferré, va ser l’encarregada de glossar la trajectòria de Joan Ferré Serrà.

El premi va suposar el reconeixement pel seu paper i per la seua trajectòria docent a favor de la llengua catalana durant els anys de docència a la comarca de la Terra Alta. Una vida bressolada per la seua dedicació altruista i passional com a professional de l’ensenyament. La comarca sencera n’és testimoni.

Durant tot el matí de dissabte, la sala de la Pianola va ser l’escenari de lliurament dels premis Tastets i Especials Òmnium, vint-i-cinc escolars i estudiants del territori ebrenc guanyadors de les diferents categories del concurs literari que Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre organitza anualment per a fomentar la creació literària en català als centres escolars i d’educació especial ebrencs. 

L’organització ha lliurat a tots els assistents un exemplar de la publicació ‘Tastets’, un recull de les obres guanyadores. El llibre ha sigut editat conjuntament amb el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre, entitat que col·labora cada any amb el certamen.

Nota biogràfica de Joan Ferré i Serrà

Tot va començar un gener de 1953, quan va néixer Joan de Ca la Simona. De ben petit ja li agradava aprendre. Tant li agradava que va començar estudiant els sis anys del batxillerat al “Colegio Diocesano de la Inmaculada de Jesús, entre el 1963 al 1969. Tot i al inesperada i dolorosa mort del seu pare, Simó, el 1969 la seua mare, la Manuela, una dona de cap a peus, amb d’esforç i molta suor, va decidir que el seu fill havia de començar els estudis de Magisteri a Tarragona, on va estudiar fins el 1972. Aquell any va aconseguir l’accés directe com a funcionari de carrera, tot gràcies al seu brillant expedient acadèmic.

El primer curs que va exercir com a mestre va ser el 1972-1973 a Tarragona. A l’any següent i després d’accedir al concurs de trasllats va fer cap a Horta de Sant Joan. Era molt jovenet, només tenia 20 anys. A Horta s’hi va passar dos cursos i va ser aleshores quan va començar a descobrir la llengua i la cultura catalanes, així com la importància que tenien en el món de l’ensenyament.

El curs 1975-1976 va començar a treballar a l’escola de Gandesa, com a mestre i director fins el 1984. Durant aquells anys va seguir fent el que millor sabia fer, de mestre, professió que ha exercit amb el cor i amb una gran generositat. Aquells primers anys de professió van ser el trampolí per enllaçar amb l’ensenyament del català. Tot va començar cap a finals dels anys 70, quan es va crear una formació en llengua catalana, dirigida als mestres, “Reciclatge en llengua catalana”. Amb aquells cursos es va traure l’acreditació de mestre de català, títol que li va obrir les portes per ensenyar la nostra llengua. Va començar donant classes de català per adults al Pinell i també va fer diferents cursos per ajudar a traure el Graduat Escolar a molta gent de la Terra Alta.

El 1984 es van crear  els Centres de Recursos Pedagògics a tot el territori català. El Joan va ser escollit per dirigir el CRP de la Ribera d’Ebre- Terra Alta, en seu a Móra d’Ebre, on va consolidar les seues capacitats pedagògiques com a docent. El 1988 es va crear el CRP de la Terra Alta, a Gandesa, el seu destí definitiu fins el gener del 2013, quan es va jubilar. Durant els anys com a director del CRP de la Terra Alta va fer molta feina en la formació i consolidació de la llengua catalana entre els docents i els alumnes de tots els centres de la comarca.

Una de les primeres coses que va promoure, juntament amb un bon grup de mestres de la comarca, va ser la creació d’un moviment de renovació pedagògica que van anomenar “Col·lectiu de Mestres de la Terra Alta” i gràcies al qual es van organitzar les primeres escoles d’estiu a la comarca.

Ara, després de tota una vida dedicada al món de l’educació i a la defensa de la llengua i la cultura catalanes a la comarca de la Terra Alta, es dedica a fer de pagès mentre es passeja entre els ametllers i les oliveres del Mas de la Simona.

Magda Ferré Serrà