Isabel-Clara Simó “Escriure en català avui”.

Actualitat

L’escriptora alcoiana va oferir una conferència per explicar l’estat de la llengua catalana en la literatura del País Valencià.

L’escriptora Isabel-Clara Simó ha ofert el dimarts 17 de novembre la conferència “Escriure en català avui. Una visió des del sud”. Amb aquesta xerrada, que forma part del cicle “Nord, sud, est i oest. Un passeig per la literatura dels Països Catalans”, l’autora, originària d’Alcoi, ens ha donat el seu punt de vista de la literatura catalana al País Valencia.

Isabel-Clara Simó, que a més d’escriptora és filòloga i lingüista, ha començat la conferència expressant la seva preocupació per la situació del català, una llengua cada vegada més empobrida pel mal ús que se’n fa, d’una banda, i per la passivitat a l’hora de defensar-la, de l’altra. Mentre que durant anys la nostra llengua ha sobreviscut a moments històrics molt durs, com l’escola franquista, actualment ha quedat demostrat que estem perdent la llengua. I la situació al País Valencià encara és més greu. “Quan comences a escriure i tries la llengua catalana com a eina, saps d’antuvi que seràs una autora de segona”.

Respecte la literatura valenciana, l’escriptora ha expressat que “té un magnífic nivell, però està en una dimensió desconeguda”. Anteriorment, moltes novel·listes valencians havien escrit en castellà (per exemple, Azorín o Blasco Ibánez). En l’actualitat, en canvi, molts autors, que són valuosíssims, ja escriuen en la seva llengua, el català, i això fa que tinguem un gran ventall de novel·les per descobrir, tot i que siguin desconegudes per la gran majoria de públic. Ella mateixa ha explicat que després d’escriure en castellà, va decidir  escriure en la llengua que vivia i pensava, cosa que considera una gran decisió.

Simó es va mostrar crítica també amb el periodisme literari, que dóna molt més pes a la literatura espanyola i estrangera que a la catalana. I va destacar que no per valorar un llibre no hem de fiar-nos només de les crítiques. “Una bona novel·la ha de complir dues premisses: m’ha fet pensar i m’ha fet sentir. Això és una bona novel·la, digui el que digui la crítica. Hem de confiar en el nostre instint literari”.  “Quan un autor posa la paraula “fi” al llibre, no està acabat. Ho està quan algú el llegeix. La interpretació de cada lector és tan vàlida com la que té l’autor. Llegir és una feina creativa, és difícil, per això la lectura no arriba a tothom.”.

La conferència va acabar amb una recomanació d’Isabel-Clara Simó: “llegiu amb ànsia, amb ambició. Sigueu capaços de llegir literatura incòmode, deixant la mandra. Anem al moll de l’os. No busqueu només llibres que enganxin, sinó llibres que ens facin pensar. I seguiu el vostre instint literari.”.