Inauguració dels actes de commemoració dels 20 anys de la mort d’Artur Bladé i Desumvila

Actualitat

El programa es desenvoluparà a Tarragona i Terres de l’Ebre entre novembre de 2015 i febrer de 2016

El cicle s’ha posat en marxa aquest dilluns 16 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, amb la inauguració de l’exposició “Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili” a la Biblioteca Pública de Tarragona. En el marc d’aquesta inauguració també s’ha presentat el programa d’actes i s’ha projectat un documental sobre Artur Bladé.
L’homenatge ha estat organitzat a Tarragona en el marc pel Ple del Català al Camp de Tarragona, Òmnium Cultural i Departament de Cultura. Des de les Terres de l’Ebre ha estat organitzat i coordinat per l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració, entre altres d’Òmnium Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, Lo Llaüt i la Riuada. La commemoració també compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, Casa de les Lletres, Consell Comarcal del Tarragonès i Escola de Lletres.
El propòsit dels actes que es faran al llarg de l’homenatge és difondre i posar en valor la trajectòria personal i literària d’Artur Bladé amb l’objectiu de reivindicar-lo com a intel·lectual català de primer ordre. Deixeble d’Antoni Rovira i Virgili, i de formació autodidacta, treballa de forma incansable a favor de la cultura i de la llengua catalana. Patí l’exili des de l’any 1939, i retornà a Tarragona l’any 1961. Al llarg de la seva trajectòria es manifesta un important compromís catalanista i republicà que es reprèn a la seva etapa tarragonina, com a escriptor, i de fet és la seva etapa més prolífica, però també com a professor de català, membre fundador d’Òmnium Cultural del Tarragonès ; conferenciant i persona afable, estretament vinculat a la vida cultura tarragonina.
Segons ens assenyala Magí Suñer, “Artur Bladé fou un escriptor honest i lleial, que va escriure des d’un coneixement precís de la realitat tractada i de la llengua utilitzada i que circulava amb una personalitat inconfundible pel territori de la no-ficció, i més en concret per l’àmbit que posteriorment s’ha denominat “les literatures del jo”, i la seva perllongació natural, la biografia. El conjunt de la seva obra permet una classificació en tres grans blocs: els dietaris, els retrats de personatges i la crònica en primera persona del paisatge natal i els seus habitants des de la distància obligada, geogràfica o temporal. Ocupa un lloc central entre els escriptors que han fabulat, amb una dosi més o menys elevada de fantasia, sobre l’univers de l’Ebre, des de Sebastià Juan i Arbó fins a Jesús Moncada i Andreu Carranza.”

PROGRAMACIÓ
Del 9 de novembre al 31 de desembre. Exposició “Artur Bladé Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili”  En horari de Biblioteca.
Dilluns, 16 de novembre a les 18.30 h Inauguració de l’exposició “Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili” realitzada amb motiu del centenari del naixement d’Artur Bladé i presentació del programa d’actes. Amb documental.
Dimecres, 2 de desembre a les 19 h . Conferència sobre Artur Bladé a càrrec de Genís Sinca. A la Biblioteca pública de Tarragona
Dijous, 17 de desembre a les 19.30 h als ST de Cultura (Major, 14). Conferència ‘Artur Bladé, anys d’exili’ a càrrec de Josep Lluís Carod-Rovira.  
Propers actes:
Taula rodona ‘Recordem Bladé’ (gener 2016 a Tarragona i a Tortosa). Ruta Artur Bladé a Tarragona (gener i febrer 2016). Ruta Artur Bladé a Benissanet (febrer 2016). Club de lectura (Tarragona i Terres de l’Ebre els mesos de gener i febrer).