Imperialismo lingüístico: el imperio de la lengua común
Joan Carlos Moreno Cabrera a la tercera sessió del cicle “Llengua, societat i poder”
Òmnium Ebre, Som Escola a les Terres de l’Ebre, l’Antena Cultural Tortosa de la URV, l’Ajuntament de Tortosa i el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre posen marxa la tercera sessió del cicle de xerrades adreçat a donar a conèixer les desigualtats que s’amaguen darrera la relació humana per antonomàsia. Les relacions lingüístiques delaten allò que resulta opac en les relacions econòmiques i que el discurs polític emmascara.
Fa temps que, Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de lingüística general de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), s’ha erigit en una de les veus més sòlides en la denúncia un nacionalisme lingüístic espanyol, el discurs del qual —hegemònic en els medis del poder i en els mitjans de comunicació— legitima un imperialisme lingüístic espanyo que justifica el lingüicidi de la llengua catalana (i de les altres llengües que han quedat a les seues mans).
Segons aquests espanyolisme lingüístic, els intents d’aconseguir que les llengües diferents del castellà ocupin un lloc preferent en els seus respectius dominis lingüístics, no sols constituiria un atac a uns pretesos drets intocables que els parlants de castellà durien amb ells allí on anessin, sinó que contribuiria decisivament a la divisió, a la ignorància i a l’empobriment de la població. A més, aquests intents, tot i que en aparença anirien adreçats a normalitzar i dignificar el que anomenen «llengües autonòmiques», en realitat tindrien un propòsit ocult: destruir la llengua espanyola i la nació espanyola i contribuir a la confrontació entre les persones i les institucions.
Joan Carlos Moreno ens en parlarà dijous, dia 21, a les 18.00h, al Campus de les Terres de l’Ebre de la URV, i ens ajudarà a entendre una mica millor els pressupòsits que s’amaguen darrere dels nostres usos lingüístics efectius, inevitablement afectats per aquesta ideologia que, per trobar-nos permanentment immergits en el seu discurs i haver-nos arribat a ser tan familiar, ha acabat semblant-nos natural.
La darrera sessió tindrà lloc el 19 de maig, a càrrec de Ferran Suay i Lerma, de la Universitat de València, amb el títol “La subordinació lingüística: una visió sociològica”.