Igualada porta la Flama de la Llengua a Montserrat

Actualitat

Amb la renovació a Montserrat acaben tres setmanes d’actes a l’entorn de la llengua catalana organitzats per Al-pi-nisme Club Esportiu, Flama del Canigó d’Igualada i Òmnium Anoia

Després de portar la Flama des de Prada de Conflent i amb tres setmanes d’actes i activitats al voltant de la llengua i la cultura catalanes, diumenge 21 Montserrat va acollir l’acte final, l’entrega de la Flama al monestir i la renovació de la seva encesa a l’atri de la basílica.

Una comitiva formada per més d’un centenar de valents excursionistes de totes les edats van sortir la nit de dissabte a diumenge per arribar a primera hora del matí a Montserrat. Allà van trobar-se amb una bona gernació d’igualadins i anoiencs que s’havien arribat al santuari per l’ocasió. En autocars i en coxes particulars Montserrat era més igualadina que mai. Després d’esmorzar, i en comitiva precedida per la imatgeria de la ciutat d’Igualada, els gegants de la ciutat, l’àliga, els gegantons Pia i Tomeu, els cap-grossos i el gegant de Tous precedien la Flama portada per Al-pi-nisme Club esportiu i les autoritats municipals.

El pare prior va rebre la Flama a l’entrada del Monestir i en comitiva es va entrar a la basílica, on es va fer l’ofrena de la Flama a la Moreneta i als monjos qui vetllen la flama tot l’any, per tots els catalans.

Després de la missa conventual i el Virolai, es va procedir a l’encesa de la flama que cremarà tot un any a l’atri de la basílica. En els parlaments, el president d’Al-pi-nisme, Gerard Fuentes, va agrair l’acollida i va destacar la importància de, si bé renovem la flama cada any, de mantenir la llengua i la cultura catalanes vives i riques, una tasca que ens correspon a tots. També van intervenir el president de la FEEC, Jordi Merino, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i el pare Prior, Ignasi M.Fossas.

Va seguir una reflexió de l’escriptor igualadí Antoni Dalmau a la sala de la Façana, on va repassar l’àrdua tasca dels catalans, al llarg dels darrers 60 anys, per mantenir viva la llengua i la cultura del nostre país, una tasca que no s’atura i que cal la implicació de tots els catalans, d’ara i del futur. 

Els actes van culminar amb una exhibició a la plaça de les entitats igualadines que es trobaven a Montserrat, balls tradicionals i mostra cultural d’una ciutat, Igualada, rica en tradició, en cultura i en compromís com es va poder apreciar a Montserrat.

Al-pi-nisme Club Esportiu, Òmnium Cultural Anoia i Flama del Canigó d’Igualada, organitzadors d’aquesta 47a edició, valoren molt positivament la participació i la vinculació d’entitats i anoiencs en els diversos actes d’aquests dies i agraeixen a tots la seva implicació. També el suport de l’Ajuntament d’Igualada i la regidoria de Cultura i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Vídeo de la Flama de la Llengua 2016 (fet per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya)

Galeria d’imatges de l’acte a Montserrat (feta per l’Ajuntament d’Igualada):

47a Renovació de la Flama de la Llengua