Homenatge i lliurament del Premi El Balcó – Tarragoní de l’Any 2008

Actualitat

,,,

Diumenge 21 de setembre de 2008, a les sis de la tarda, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Tarragona, es va celebrar l’homenatge i el lliurament del Premi El Balcó – Tarragoní de l’Any 2008 que aquest any ha recaigut a la LLIBRERIA DE LA RAMBLA.

La glossa de l’entitat guardonada va anar a càrrec del senyor Joan-Andreu Torres i Sabaté, president de la delegació del Tarragonès d’Òmnium Cultural i, posteriorment, el director i un dels fundadors de la Llibreria de la Rambla, el senyor Ramon Marrugat i Cuyàs, va parlamentar sobre els orígens d’aquesta singular associació.

Posteriorment, a dos quarts de deu del vespre, al restaurant de l’Hotel Ciutat de Tarragona, s’oferí un sopar d’homenatge on el senyor Marrugat dissertà sobre els objectius inicials i l’evolució de la Llibreria fins a l’actualitat, any en què se celebra el 40è aniversari. 

Breu ressenya de l’entitat Llibreria de la Rambla:
Al nostre país, la creixent irrupció en la vida pública de les generacions que no havien viscut la guerra accentuaven de manera progressiva la descomposició d’un règim opressiu, al qual la força i l’empenta de la renovada oposició social i política li feia surar contradiccions pels descosits. En aquest context, un grup de tarragonins va tenir la pensada d’aplegar-se per a la creació, el dia de Sant Jordi de 1968, d’una societat que amb el nom de "Llibreria de la Rambla" tenia com a objectiu social estatutari el de "fomentar la difusió del llibre i la promoció i estímul d’activitats artístiques i culturals".

L’establiment va obrir la porta al públic el desembre de l’any 1968 amb un parlament de Joan Fuster i, a l’abril següent, es va inaugurar la Sala d’Art amb una exposició col·lectiva de Cuixart, Hernández Pijuan, Marcel Martí i Subirachs. Així, amb aquests noms il·lustres s’encetaven les dues línies d’actuació previstes: la promoció de l’edició i literatura catalanes i la connexió de Tarragona amb els corrents artístics d’aquell moment.

Ben aviat, el món associatiu tarragoní va començar a aprofitar el local de la nova llibreria per a tota mena d’activitats: els mons educatiu i de l’esplai, el del teatre i el de la música, el de l’activisme per la democràcia i els drets humans, el del feminisme i el de l’ecologisme, el dels dissidents de la religió oficial i tants i tants més que, altrament, no haguessin trobat aixopluc, sense deixar de banda tots aquells que, talment com enardits pels versos del poeta tarragoní Ramon Comas i Maduell pensaven que Tarragona era "una pubilla desmarxada / que s’ho ven tot a pams".

Fins a aquest any 2008, quan se celebra el 40è aniversari de la fundació de la Llibreria de la Rambla, hi ha enregistrats prop de cinc-cents actes, dels quals ben aviat el director de la Llibreria, Ramon Marrugat i Cuyàs, n’escriurà i publicarà un llibre on, entre d’altres apartats, apareixeran descrits bona part dels actes de la història d’aquesta societat tan especial que als anys postfranquistes ja es va veure despullada, en part, de moltes de les funcions que ja podien actuar obertament i de manera democràtica en tantes altres entitats i organismes ja oficials. Aquest llibre s’està escrivint amb material de la memòria dels organitzadors i dels assistents i del material escrit que s’ha de saber interpretar perquè moltes vegades estava escrit de manera criptogràfica per a evitar la censura.