Gabriel Ferrater, eix vertebrador de la Nit de Santa Llúcia 2007

Actualitat

‘El repte de la immigració el tindrem en dues dècades, quan la generació que ara s’escolaritza comenci a comprovar si estan inclosos o no en la societat’. Amb aquestes paraules, el director de la Fundació Jaume Bofill, Jordi Sànchez, va tancar ahir dijous, 29 de novembre, el cicle ‘Nouvinguts, Benvinguts?’, que des del mes d’octubre Òmnium Cultural i el Museu de Badalona han proposat a l’Espai Betúlia i al mateix Museu. Sànchez va fer una xerrada en la qual va lamentar que sovint es dóna la culpa a la immigració de coses que ja eren deficitàries abans de l’arribada dels nouvinguts. ‘És el cas del sistema educatiu’, va dir, tot reclamant més inversió en aquest àmbit. La Fundació Jaume Bofill acaba de presentar un estudi en el qual, precisament, es denuncia la falta d’inversió en educació al nostre país. ‘Estem a la cua de l’estat espanyol’, va explicar, tot insistint en el fet que això ens passarà factura si no actuem. ‘Hi som a temps’, va aclarir.

29/11/07 (Redacció ÒC)
Aquest matí s’ha presentat la 57a edició de la Nit de Santa Llúcia en una doble roda de premsa a Barcelona i a Reus, on se celebra l’edició d’enguany. Ferran Madico, director artístic de la Nit de Santa Llúcia; Albert Pèlach, director general d’Enciclopèdia Catalana; Isidor Cònsul, editor de Proa; Empar Pont, regidora de cultura de l’Ajuntament de Reus i Jordi Porta, president d’Òmnium, han desvetllat les característiques de la trobada d’enguany, que estarà dedicada a la figura de Gabriel Ferrater.
La Festa Literària se celebrarà el divendres 14 de desembre al Palau de Fires i Congressos de Reus. La trobada intentarà fer un recorregut invers per la vivència del poeta reusenc Gabriel Ferrater, des del seu voluntari final fins al seus orígens. Una producció i un disseny d’Elsinor, sota la direcció artística de Ferran Madico i amb l’ajut d’un grup de ballarins i actors dirigits per Miquel Àngel Fernández. Montse Lluçà presentarà l’acte i es preveu també la participació del músic Lluís Gavaldà, que ha composat un tema especial dedicat a Ferrater, i l’actuació de Vicky Peña i Jordi Camell, que ens acostaran a un dels mites del poeta: el dramaturg alemany Bertolt Brecht. A part dels tradicionals premis literaris, en l’edició d’enguany i aprofitant la celebració de l’acte a la capital del Baix Camp, també es lliurarà el Premi Joaquim Bartrina de teatre, un dels Premis Reus més representatius.
Els tiquets per a la Nit de Santa Llúcia ja es poden reservar a la seu nacional d’Òmnium Cultural. El preu és de 50 euros per persona i inclou el servei d’autocar des de Barcelona. Cada soci té dret a dos tiquets. Per a més informació, accediu a aquest enllaç.