Full informatiu abril 2004

Actualitat

El proper divendres dia 6 de maig, Albert Fàbrega presenta el seu llibre “Mort a les cunetes”  d’Angle Editorial. La presentació l’organitza la delegació d’Òmnium a l’Alt Urgell i es realitzarà a les 20:00 hores a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. L’acte comptarà amb la presència de l’historiador Carles Gascon

Full informatiu abril 2004

Editorial
El català a Europa

Fa poc temps semblava impossible. De fet, pels volts de la Diada del Pi de l’any passat, ens vam començar a manifestar des d’Òmnium Cultural, en el sentit que si Europa no ens feia gaire cas i el català no tenia una mínima presència, caldria bastir una oposició contra la nova Constitució europea. I de fet, no podem encara dir que hem aconseguit res de sòlid. Tanmateix, hi comença a haver alguna petita llum d’esperança i ara el panorama és una mica més optimista que mesos enrere. Què ha passat? Doncs que s’ha obert una nova via que pot ser d’interès persisitir-hi. Es tracta simplement que el nou president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s’ha compromès en la sessió d’investidura a intentar de fer tots els possibles perquè el català figuri en la nova constitució europea. La conseqüència d’aquest fet seria important per a la nostra llengua, perquè voldria dir que seríem una llengua d’ús (no pas habitual, és clar) de la Unió Europea i potser la nostra veu començaria a ser tinguda en compte -o almenys sentida- a la nova Europa.

No es tracta, ho tenim tots ben clar, de cap ‘benefici’ que no ens meresquem: Catalunya és europea per naixement, com molt bé deia el president Pujol. Vam néixer dins l’Europa dels segles medievals, com una marca, és a dir, com una frontera amb el que aleshores eren les terres àrabs; però formàvem part de l’Europa de Carlemany, base de l’Europa moderna i contemporània. I hem estat, de sempre, més europeistes que cap altre poble hispànic i que molts de mediterranis. Avui, sense anar més lluny, l’economia catalana exporta més cap a Europa i cap a l’exterior en general, que no pas cap a Espanya, cosa que no havia passat mai. Per això és de tota justícia que, deixant de banda la visió merament estatalista que tan perjudica una veritable integració dels pobles d’Europa, el català, i posteriorment, el país que parla aquesta llengua, sigui present a la nova Europa.

L’ampliació d’Europa amb 10 estats més el proper dia 1 de maig situa el català i Catalunya en una posició encara més evident: hi ha diversos països i llengües que no tenen tant pes demogràfic o cultural (amb tots els respectes) com la nostra llengua. Ja queda clar, doncs, que no és qüestió de números, sinó de voluntat política. Simplement. A veure si els canvis que hi ha hagut darrerament en les diferents instàncies polítiques ens permeten millorar la nostra posició. En qualsevol cas, però, és important que des de la societat civil no afluixem i continuem empenyent en la direcció d’un reconeixement total de la nostra llengua i de la nostra cultura, en definitiva, de la nostra personalitat nacional.

Declaració de renda

Us informem que en la vostra declaració de renda teniu dret a deduir el quinze per cent de la quota que aporteu a Òmnium Cultural, com a entitat dedicada a la promoció desinteressada de la cultura catalana, especialment pel que fa a la llengua catalana i el seu ús social. D’altra banda, us encoratgem a exigir el vostre dret a fer la declaració en català, en el marc de la campanya que vam iniciar l’any passat, sota el lema ‘Pagar per pagar, paga en català’.

Cursos 2004

L’escriptura vista pels escriptors, a càrrec de Joan Badia, Lluís Calderer, Llorenç Capdevila i Jaume Huch del 5 al 26 de maig cada dimecres, de vuit a deu del vespre al Centre Cívic Selves i Carner (Manresa)

L’objectiu del curs és reflexionar sobre el desconcert del lector davant determinats tòpics i malentesos literaris, a partir de la pròpia experiència dels escriptors, amb el programa següent: Llengua i literatura (a càrrec de Joan Badia, filòleg), Poesia (a càrrec de Lluís Calderer, escriptor), Narrativa (a càrrec de Llorenç Capdevila, novel·lista) i L’edició (a càrrec de Jaume Huch, novel·lista i editor).Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació, de dilluns a divendres, de vuit a nou del vespre, fins al dia 3 de maig. L’import és de 20 euros (17 per als socis).

 Anada a teatre
Maria Rosa d’Àngel Guimerà Teatre Nacional de Catalunya divendres, 14 de maig


Una nova producció del TNC, dirigida per Àngel Alonso, amb Marta Calvó, Joan Cusó, Genís Hernàndez, Maife Gil, Alfonso Guirao, Marc Homs, Montserrat Masó, Fèlix Pons, Lluís Soler, Pep Torrents i Artur Trias . L’import és de 24 euros (21 per als socis) i la sortida es farà del davant de l’institut Lluís de Peguera, a dos quarts de set de la tarda. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació, fins al dia 3 de maig.

Inscripcions:

Òmnium Cultural Bages
C/Bruc, 99, 1r
08240 – Manresa
TEL: 938726321 (de 20:00 a 21:00)
o bé
[email protected]