Full informatiu 87 – abril de 2006

Actualitat

07/04/06 (Redacció ÒC) En l`última sessió d`Els dijous de l`Òmnium, Èric Bertran, el jove de Blanes acusat fa un any de terrorisme per l`Estat espanyol, va presentar el llibre en què narra els fets succeïts arran d`uns correus que havia enviat en què demanava l`etiquetatge en català. L`acte va comptar amb la presència del mateix Èric, dels advocats que han dut el seu cas, de Víctor Alexandre, escriptor i periodista que ha ajudat el jove a escriure el llibre, i d`Isidor Cònsul, editor de Proa, que ha publicat la història. Ja se n`han venut més de 10.000 exemplars, cosa que mostra l`interès que el cas ha suscitat entre la societat catalana. Tots els presents van lamentar els fets ocorreguts i van expressar la seva sorpresa per la dimensió que han pres. “Alguns dels passatges del llibre són un viatge a través del túnel del temps”, va expressar Víctor Alexandre. Els advocats van manifestar que actualment estan treballant en una denúncia de l`Èric contra l`Estat espanyol per la “irregularitat i poca seriositat de tot el procés”, ja que la denúncia contra el jove havia quedat arxivada. Alexandre, molt crític en el seu discurs, va dir que “el problema de la llengua catalana no se solucionarà fins que no se solucioni el problema dels agents polítics”, i va lamentar la guerra interna del nacionalisme: “Ens estem equivocant d`enemics”, va afegir. Per la seva banda, Bertran va expressar la seva alegria per l`èxit del llibre i va manifestar que “la gent té dret a saber tot el que va passar”. El jove escriptor va fer una crida al boicot contra empreses com Dia, que el va denunciar, i que menyspreen el català: “Si un sol correu electrònic els va fer tant de mal, cal que en rebin molts més.” Èric Bertran també va expressar que vol escriure molts més llibres però que espera “no haver de basar-se en fets tan reals”.

editorial – El català i les tecnologies de la informació i de la comunicació

Una llengua com el català té molt difícil la seva presència internacional, com es pot comprovar en els intents reiterats que alguns representants nostres estan fent perquè la nostra pugui esdevenir llengua reconeguda a la Unió Europea. (Val a dir, però, que els principals detractors d’aquest reconeixement són, precisament, dos catalans: Josep Borrell i Aleix Vidal-Quadras: fins aquí pot arribar l’autoodi d’alguns catalans!). Malgrat aquesta dificultat per ser presents en els fòrums internacionals, el català s’ha obert un cert camí de futur en el camp de les tecnologies de la informació i de la comunicació –de les TIC, com se solen anomenar. Ha estat un camí ben dur i complicat, però en què podem dir que tenim possibilitats de reeixir.

Que la nostra presència a Internet -la xarxa de comunicació més gran- sigui relativament important (en relació al nombre de parlants), que hàgim estat la primera comunitat lingüística a tenir un domini propi identificable, el .cat, i que molts productes d’Internet (com els cercadors) ens incloguin com a llengua són èxits que diuen molt dels esforços de moltes persones (particulars, col·lectius i administracions, que tot hi ajuda!) i que demostren que, conjuntament, ens en podem sortir. Hi ha altres petits èxits: Vilaweb, un dels diaris electrònics més llegits i més visitats; la xarxa de l’administració educativa (l’XTEC), una de les més consultades diàriament; la versió digital del diari Avui, una de les més ben fetes; la multitud de butlletins electrònics de les entitats catalanes; etc. No pas per petits són menys meritoris i ajuden moltíssim a avançar tots col·lectivament.

En aquest sentit, val la pena de conèixer un altre èxit -modest encara–, que és degut gràcies a l’impuls d’Òmnium Cultural, i específicament de la revista Escola Catalana: la xarxa d’escoles que, sota el nom d’Escoles en Xarxa, aplega 56 centres d’arreu dels Països Catalans: del Principat, de la Franja, d’Andorra, de València, de les Illes i de la Catalunya Nord. Es tracta d’una iniciativa que posa en contacte estudiants de diferents centres de secundària (hi predominen els públics), els quals redacten notícies sobre els seus centres o sobre la vida quotidiana del seu entorn i les donen a conèixer als altres, mitjançant cròniques acompanyades sovint de fotografies. Tot un exemple d’imaginació i de bon treball tant comunicatiu com pedagògic! Val a dir que cal felicitar l’equip que ho empeny, per la feina, per la iniciativa i pels bons resultats que segurament que se n’obtindran. D’altra banda, la iniciativa és un bon exemple de cooperació entre una entitat com Òmnium, un diari digital com Vilaweb i l’administració educativa.

Segurament que assegurar i consolidar la vitalitat de la llengua passa avui per iniciatives a la xarxa, iniciatives TIC, que posin el català en una posició ferma de cara al món globalitzat que ens toca viure. Però una vegada més caldrà que ens recordem que tots els vents ens són contraris i que no podem esperar que ens donin res fet. Caldrà ser exigents i demanar que ens venguin productes en català, consultar pàgines web en català i introduir la nostra demanda arreu. Però ens en sortirem!

Domini .cat

Us informem que l’espai web d’Òmnium Cultural ja és accessible des del domini omnium.cat des del dia 19 de febrer. D’aquesta manera Òmnium s’adhereix al gran nombre d’entitats, mitjans i col·lectius diversos dels Països Catalans que ja han afegit la terminació .cat als seus dominis. Aquest accés és possible després que  l’Associació puntCAT assolís el seu objectiu el passat mes de setembre i aquest es fes efectiu fa unes setmanes. A partir d’ara ja podreu accedir al web d’Òmnium Cultural del Bages a www.bages.omnium.cat i enviar-nos els vostres correus a [email protected].

Renovació parcial de la junta de la delegació

El dia 13 de març, en l’Assemblea Reglamentària Anual de la delegació, es va renovar parcialment la Junta de l’entitat.

Aquest any han deixat el càrrec la vicepresidenta, Eulàlia Ribas i Xuriach; el secretari, Jaume Puig i Ibáñez -que ha passat a ser vicepresident- i els vocals Ramon Salisi i Bonastre, Sabina Salisi i Casajoana i M. Carme Vilalta i Valentí, alhora que s’hi han incorporat els nous membres: Jaume Bonvehí i Arumí, com a secretari, i Jaume Buscart i Plana, Josep Camprubí i Casas i Toni Llobet i Mercadé, com a vocals.

La totalitat de la junta queda formada per Delfina Corzan i Melgosa, presidenta; Jaume Puig i Ibañez, vicepresident; Jaume Bonvehí i Arumí, secretari; Roser Comas i Closas, tresorera, i els vocals Joan Badia i Pujol, Jaume Buscart i Plana, Josep Camprubí i Casas, Llorenç Capdevila i Roure, Jordi Estrada i Carbonell, Toni Llobet i Mercadé, M. Teresa Masats i Carbonell, Pere Puig i Riera, Anna Sensat i Borràs, Josep Torra i Ferrer, Marta Torra i Oliveres i Joan Vilamala i Terricabras.

Full informatiu 87, abril 2006

Activitats previstes:

Serrallonga, l'últim bandolerEl llibre del mes

Serrallonga, l’últim bandoler de Llorenç Capdevila (Edicions Proa)

dimecres, 19 d’abril
a les vuit del vespre
al cafè-restaurant Via fora! (C/ Sobrerroca, 38, de Manresa)

Òmnium Cultural del Bages es complau a convidar-vos a la presentació de l’última novel·la de Llorenç Capdevila. Serrallonga, l’últim bandoler és una intriga sobre la manipulació de la veritat des del poder. I és també la biografia novel·lada del més conegut lladre de pas que ha existit mai a Catalunya. L’acte, organitzat conjuntament amb Via Fora!, comptarà amb la presència de l’autor, i anirà a càrrec de Jordi Estrada i Joan Vilamala.

Rock en català
Estrena de la pel·lícula Rock&Cat

El dia 21 d’abril s’estrena a moltes ciutats de Catalunya, entre les quals Manresa, la pel·lícula Rock&Cat. Dirigida per Jordi Roigé, està interpretada per Gerard Quintana, Lluís Gavaldà, Pep Sala, Josep Thió, Cris Juanico, Gossos, Els Pets, Adrià Puntí, Quim Mandado, Montse Llaràs i Duble Buble, es tracta d’una pel·lícula sobre el món del rock català, feta amb gravacions noves i material inèdit (és a dir no es tracta d’una gravació d’un o diversos concerts, sinó feta expressament per al cinema). Des d’Òmnium Cultural del Bages us la volem recomanar especialment. 
 
S’acaba el termini per als
Premis Bages Juvenils de Literatura

Per tal d’estimular la creativitat literària, la delegació del Bages d’Òmnium Cultural, amb el suport de la Fundació Caixa Manresa, convoca per vint-i-tresena vegada els Premis Bages Juvenils de Literatura, i per tercera vegada el Premi Vila de Cardona de Narrativa Historicollegendària, dotat per l’Ajuntament de Cardona. Així, doncs, a les modalitats de poesia i narració curta s’hi afegeix la de narrativa historicollegendària, també en tres categories: per a autors de fins a tretze anys, de catorze a setze anys i per als compresos entre els disset i els vint anys. El termini de presentació d’originals es tanca el dia 7 d’abril. Les obres es poden presentar en mà a la secretaria de la delegació o bé trametre-les per correu, a l’apartat de correus 255, de Manresa.


Catalunya Acció Sonora

Autocar per al concert de Sant Jordi

dissabte, 22 d’abril
La nostra delegació organitza un autocar per assistir, al Palau Sant Jordi, al macroconcert Catalunya Acció Sonora 2006. Dos escenaris, set hores de música sense interrupció i una oferta musical que comptarà amb la presència de la Companyia Elèctrica Dharma, Lax’ n’ Busto, Gossos, Cris Joanico, Dr.Calypso, Aramateix, La Gossa Sorda, Rauxa, Glissando, i Gerard Quintana amb Joel Joan, una àmplia mostra dels diferents estils produïts als Països Catalans (rumba catalana, rock, pop, cançó d’autor, cançó popular, etc.). L’import és de 25 euros (22 per als socis) i inclou el desplaçament i l’entrada al concert. La sortida es farà del davant de l’institut Lluís de Peguera, a les set de la tarda. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació, de dilluns a divendres, de vuit a nou del vespre, fins al dia 18 d’abril (l’entitat no es responsabilitza dels assistents menors d’edat, els quals hauran d’anar acompanyats o bé portar l’autorització corresponent dels pares o tutors).

Anada a teatre
La fam de Joan Oliver (direcció de Pep Planas)

Teatre Nacional de Catalunya (Sala Petita)
divendres, 12 de maig

Una producció del TNC i el Centre d’Arts Escèniques de Reus, amb Dafnis Balduz, Marta Domingo, Belén Fabra, Pere Eugeni Font, Joan Gibert, Marc Martínez, Xavier Mestres, Nora Navas, Albert Pérez, Pep Planas, Francesc Pujol i Manel Sans. L’import és de 27 euros (24 per als socis) i la sortida es farà del davant de l’institut Lluís de Peguera, a les set de la tarda. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació, de dilluns a divendres, de vuit a nou del vespre.

Cursos 2006
Curs de coneixement de la flora i la vegetació del Bages (IV)

a càrrec de Jordi Badia, biòleg, de la delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural, i Efrem Batriu, biòleg del departament de Botànica de la UB

del 5 al 21 de maig

(sessions teòriques els divendres de set a nou del vespre al local d’Òmnium Cultural i sortides matinals els diumenges)

Òmnium Cultural proposa una altra vegada el curs de botànica, aplicat al Bages, amb sortides a espais de natura diferents. Les classes teòriques es centraran en la cultura tradicional catalana fonamentada en coneixements de botànica. Una sessió teòrica repassarà els usos (agrícoles, ornamentals, objectes,…) i les propietats (medicinals, tòxiques, aromàtiques, condiments…) de les plantes, ordenades i agrupades segons criteris botànics. Una altra es dedicarà a la llengua, a analitzar el llenguatge català a la recerca d’arrels en la botànica, a rescatar nomenclatura popular en vies d’extinció i a mostrar literatura i autors catalans que han servit o s’han servit del món vegetal. I la tercera sessió repassarà la història del paisatge i dels usos del sòl, o a un altre aspecte que us sembli interessant. Els objectius de les tres sortides matinals de diumenge seran els d’aprendre a observar i identificar la flora i la vegetació de la comarca, com en les edicions passades. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació, de dilluns a divendres, de vuit a nou del vespre. L’import és de 25 euros (22 per als socis).