Full informatiu 86 – març de 2006
,,,
Editorial – Joan Coromines, un exemple per seguir
Per acord del govern de la Generalitat, els anys 2005 i 2006 se celebra l’Any Coromines, en record del centenari del naixement del gran lingüista que fou Joan Coromines i Vigneaux, nascut a Barcelona el 1905 i mort a Pineda de Mar (Maresme) el 1997. Com se sap, Coromines dedicà tota la seva vida fonamentalment a l’estudi del català, si bé també va deixar obres importants per a l’occità, el castellà i les lingüístiques romànica, indoeuropea i aràbiga en general. La seva obra és ben extensa, però cal destacar-ne el Diccionario etimológico de la lengua castellana, el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, obra monumental de caràcter històric, crític, comparatiu i, sobretot, etimològic, i l’Onomasticon Cataloniae.
Exiliat després de la guerra espanyola, va passar bona part de la seva vida als Estats Units, especialment a la universitat de Chicago, de la qual era catedràtic. Retornat al país, i ja en l’etapa democràtica, va ser distingit amb diversos guardons: Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1980), Premi d’Honor Jaume I, (1981), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1984), Premio Nacional de las Letras Españolas (1989) i Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1994), Premi de la Institució de les Lletres Catalanes (1996), entre d’altres.
Però el més destacable de Joan Coromines és el seu exemple insubornable de lleialtat al país i a la llengua, la seva tenacitat i la gran capacitat de treball que el va distingir tota la seva vida. Per això sembla tan just que se li reti un homenatge i que la seva obra sigui divulgada entre les noves generacions.
Des d’Òmnium Cultural també caldria dedicar-li diversos actes d’homenatge, tant des de la seu nacional per a tot Catalunya, com des de les diverses delegacions. I és que sense persones com Joan Coromines el nostre país no seria el que és i la nostra dignitat nacional no hauria assolit les fites que ha assolit.
Full informatiu 86 – març 2006
Activitats previstes:
El llibre del mes
Estatut de Catalunya, veritats contra mentides
de Ramon Tremosa i Balcells,
professor titular del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona
(Edicions 3 i 4)
dijous, 2 de març,
a les vuit del vespre,
a la torre Lluvià (c. Arquitecte Oms, 5, Manresa)
Us convidem a la presentació, a càrrec de l’autor, d’aquest llibre que sorgeix de les declaracions que tant la dreta liberal com l’esquerra progressista espanyoles han fet sobre el nou Estatut de Catalunya. L’obra pretén proporcionar arguments per fer front a uns tòpics seculars, alguns ja utilitzats contra els Estatuts de Núria i de Sau. L’acte compta amb la col·laboració de la Delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d’Arquitectes.
Premis juvenils
Obert el termini per als Premis Bages Juvenils de Literatura 2006
Per tal d’estimular la creativitat literària, la delegació del Bages d’Òmnium Cultural, amb el suport de la Fundació Caixa Manresa, convoca per vint-i-tresena vegada els Premis Bages Juvenils de Literatura, i per tercera vegada el Premi Vila de Cardona de Narrativa Historicollegendària, dotat per l’Ajuntament de Cardona. Així, doncs, a les modalitats de poesia i narració curta s’hi afegeix la de narrativa historicollegendària, també en tres categories: per a autors de fins a tretze anys, de catorze a setze anys i per als compresos entre els disset i els vint anys. El termini de presentació d’originals s’ha obert el dia 1 de març i es tancarà el dia 7 d’abril. Les obres es poden presentar en mà a la secretaria de la delegació o bé trametre-les per correu, a l’apartat de correus 255, de Manresa.
Conferència
El paper de les dones a la Catalunya medieval a càrrec de Teresa Vinyoles i Vidal professora titular d’Història medieval de la Universitat de Barcelona
dimarts, 7 de març
a les vuit del vespre
al Centre Cultural del Casino
La Dra. Teresa Vinyoles ha treballat a fons la història de les dones a la Catalunya medieval. Des dels orígens de la nostra història col·lectiva i del protagonisme de les repobladores i de les camperoles, de les comtesses i de les religioses fins a la història de les dones en el context del feudalisme: les que tenien autoritat i prestigi, comtesses i senyores dels castells; les camperoles que continuaven repoblant i les que restaven lligades a la terra i al senyor.
Sessió pràctica
Com evitar l’ús sexista del llenguatge en la redacció de textos i documents a càrrec de Delfina Corzan
dimecres, 8 de març,
de vuit a deu del vespre
Sessió amb un enfocament eminentment pràctic on s’adquiriran habilitats, recursos i tècniques per evitar qualsevol indici de discriminació en el llenguatge. Per mitjà d’exemples, es treballaran diferents pautes per poder adequar el text al gènere de la persona a qui s’adreça, tant pel que fa als càrrecs, oficis i ocupacions, com en la redacció general de cartes i escrits. Cada persona inscrita rebrà un dossier amb els exemples que es treballaran i amb orientacions bàsiques d’estratègies de redacció. L’import és de 5 euros (3 per als socis). Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació (c. del Bruc, 99 – tel. 938726321 [email protected]), de dilluns a divendres, de vuit a nou del vespre.
Assemblea anual
Assemblea reglamentària de la delegació
dilluns, 13 de març
a les nou del vespre (primera convocatòria) i a dos quarts de deu del vespre (segona convocatòria), a l’estatge social
Com cada any, la Junta Rectora de la delegació del Bages d’Òmnium Cultural convoca l’Assemblea Reglamentària per tal d’explicar als socis les activitats realitzades i els projectes de futur, i també per renovar parcialment la mateixa Junta. Aquest any els càrrecs que es renoven són els de vicepresident, secretari i dos vocals, i el termini per a la presentació de candidatures es tancarà el divendres 10 de març, a les nou del vespre.
Coneguem el país
Arenys de Mar (Salvador Espriu)
diumenge, 12 de març
Ruta matinal a la mítica Sinera l’entorn l’obra literària de Salvador Espriu i dels indrets que la van inspirar, guiada per Lluís Calderer, amb visita a l’església, els carrers de la vila i el cementiri on reposen les restes del poeta. L’import és de 15 euros (12 per als socis) i inclou el desplaçament i les visites. La sortida es farà del davant de l’institut Lluís de Peguera, a les vuit del matí. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació, de dilluns a divendres, de vuit a nou del vespre, fins al dia 3 de març.
Sant Benet de Bages
diumenge, 26 de març
Ara que les obres avancen a un ritme decidit, és un bon moment per visitar el monestir de Sant Benet de Bages i conèixer de prop l’actuació de recuperació d’un patrimoni històric i artístic extraordinari. L’import és de 5 euros (4 per als socis) i inclou el desplaçament i la visita. La sortida es farà del davant de l’institut Lluís de Peguera, a dos quarts d’onze del matí. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació, de dilluns a divendres, de vuit a nou del vespre, fins al dia 20 de març.
Anades a teatre
Aigües encantades de Joan Puig i Ferreter
(direcció de Ramon Simó)
Teatre Nacional de Catalunya (Sala Gran)
divendres, 28 d’abril
Una producció del TNC, on intervé l’actor manresà Joan Cirera, juntament amb Jordi Banacolocha, Manel Barceló, Pepo Blasco, Miquel Bonet, Rosa Cadafalch, Carles Fígols, Marissa Josa, Jordi Martínez, Montserrat Masó, Maria Molins, Víctor Pi, Carme Poll, Fèlix Pons, Jordi Puig ‘Kai’ i Santi Ricart.
La fam de Joan Oliver
(direcció de Pep Planas)
Teatre Nacional de Catalunya (Sala Petita)
divendres, 12 de maig
Una producció del TNC i el Centre d’Arts Escèniques de Reus, amb Dafnis Balduz, Marta Domingo, Belén Fabra, Pere Eugeni Font, Joan Gibert, Marc Martínez, Xavier Mestres, Nora Navas, Albert Pérez, Pep Planas, Francesc Pujol i Manel Sans.
L’import de cadascuna de les obres és de 27 euros (24 per als socis) i la sortida es farà del davant de l’institut Lluís de Peguera, a les set de la tarda. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la delegació, de dilluns a divendres, de vuit a nou del vespre.