Francesc Ricart i Orús i Teatre Nu, XVI Premis Compromís Cultural d’Òmnium Cultural Anoia
Els XVI Premis Compromís Cultural, que concedeix cada any Òmnium Cultural Anoia, s’han atorgat aquest 2020 a Francesc Ricart i Orús (premi a la trajectòria) i a Teatre Nu (premi a l’entitat).
A causa de la crisi sanitària que estem vivint, les distincions no es podran lliurar en un acte públic com es fa cada any. Els premiats del 2020 les rebran conjuntament amb els premiats de l’any 2021.
Els Premis Compromís van ser creats per Òmnium Cultural Anoia l’any 2004.
Francesc Ricart i Orús (Fraga, 1950)
Mestre i llicenciat en història. Mestre de català. Professor i director de l’Escola Mowgli d’Igualada (1975-1983). Tècnic del Departament d’Educació de la Generalitat, des del 1984 i fins a la seva jubilació. Coordinador dels cursos de reciclatge i de formació per al professorat a la comarca de l’Anoia (1978-1996). Professor de llengua i didàctica de la llengua de normalització lingüística per al professorat a l’ICE de la UPC (1994-2004). Representant de la Franja a l’Observatori de la Llengua Catalana (2004-2013). Participant en l’organització de la consulta del 25A a Igualada (2010). Impulsor de l’ANC a Igualada. Iniciador de la revista Batecs (1987-1994), editada a Fraga, col·laborador des del primer número de Temps de Franja, publicació de les comarques de la Franja. Ha publicat treballs i reflexions sobre la llengua i la catalanitat de la Franja de Ponent. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, com La Veu de l’Anoia, AnoiaDiari, El Triangle, L’Escletxa (membre també del consell de redacció), Vilaweb i Europa de les Nacions (CIEMEN). Va ser membre de la junta d’Òmnium Cultural Anoia.
Teatre Nu
És un col·lectiu de professionals de l’art escènic que produeix i fa girar les seves pròpies creacions. En vint anys de trajectòria, han creat dinou muntatges i han realitzat més de dues mil funcions. Actualment tenen en cartell més d’una desena d’espectacles. Des del 2015 la Casa del Teatre Nu, a Sant Martí de Tous, és la seva seu. És un espai obert al públic i als professionals. Ofereix un programa de visites escolars per acostar el procés de creació teatral als infants i joves. També acull residències per a creadors, activitats de formació de públics, programacions d’espectacles, així com l’escola de teatre del municipi.
Teatre Nu va néixer fa vint anys, tot just quan alguns dels seus membres van sortir de l’Institut del Teatre amb un projecte d’espectacle per a La Xarxa que va resultar el projecte guanyador d’un premi atorgat per l’entitat.
Amb el nom de Teatre Nu el grup ja havia fet espectacles acompanyats de l’Íngrid Domingo, la Judit Farrés, el Pep Farrés, el Jordi Hervàs i el Marc Hervàs.
Teatre Nu participa activament en les reivindicacions del teatre familiar i ho fan amb la voluntat, tal com ells mateixos diuen, de “normalitzar que el teatre infantil és teatre i que els espectacles per a infants són espectacles”.