Flandes centra el segon debat del cicle sobre nacions sense estat

Actualitat

Visita al Museu del Gas (Sabadell) Al 2004 es va gestar un projecte per part de la Fundació Gas Natural Fenosa, el qual, al gener de 2012 es fa realitat amb l’obertura d’un museu a Sabadell, on podem fer un viatge en el temps i així un recorregut per l’evolució de la industria del gas i l’electricitat, en un edifici totalment sostenible i modernista. En arribar, ens van rebre molt amablement i, per començar, el mateix president de la Fundació, en Pere Fàbregas, ens fa una clara introducció del que veurem al museu, de la historia del gas i de la pròpia companyia i Fundació. Després ens deixa en mans de la Cristina, la guia que ens va acompanyar en aquest “viatge” pel túnel del temps, donant resposta a tot allò que veiem. Mai us havíeu preguntat com arriba el gas a casa nostra? Com s’extreu? Com es transporta? Quina relació té amb l’electricitat? Com s’utilitzava el gas abans de tanta evolució? Doncs totes aquestes respostes i moltes més, es retroben al Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, amb cinc plantes plenes de historia, amb audiovisuals, aparells que es feien servir, un increïble joc de miralls que, a part de donar amplitud al museu, aporta una manera diferent de visualitzar, i mil curiositats més, a part d’un arxiu històric de la fundació, que segueix funcionant, amb més de 3000 metres de prestatgeria. Tenim coses molt interessants per conèixer aprop nostre, et perdràs la propera activitat? Cristina Alcácer

La situació política que viu Flandes i l’Estat de Bèlgica centraran el debat de la segona jornada del cicle sobre nacions sense estat que té lloc cada dijous de febrer a la seu nacional d’Òmnium Cultural. Així, Marc Gafarot, politòleg i autor de ‘La mort de Bèlgica’, i Dolors Genovès, periodista i directora del documental ‘Àdeu Espanya?’, analitzaran aquest dijous, a partir de les 7 de la tarda, com ha evolucionat la relació entre Flandes i la Valònia i el paper de Brussel·les a Bèlgica, un estat que ha estat en boca de molts per la incapacitat dels seus polítics de formar un govern estable durant molts mesos.

Precisament, la setmana passada TV3 va projectar el darrer treball documental de Dolors Genovès, Això no funciona o potser sí? on es parla sobre l’evolució política de Bèlgica en els darrers 30 anys i s’analitza la possibilitat de la secessió flamenca en els propers anys. Aquest tema, com el de les relacions amb el Govern Federal, el paper de la Valònia i les comparacions amb Catalunya seran alguns dels temes que es tractaran en un acte que porta per títol Una nació que defensa la seva identitat i que aspira a una major llibertat política.

Amb el títol Nacions sense estat. Catalunya en perspectiva comparada. Els casos d’Escòcia, el Quebec i Flandes diversos analistes de prestigi reconegut analitzen cada dijous de febrer cas per cas quina és la situació d’algunes de les nacions que històricament més s’han comparat amb Catalunya i exposen quines semblances i quines diferències tenen amb el nostre país a l’actualitat.

El cicle es va iniciar el dijous 9 de febrer amb un èxit espectacular d’assistència. Més de 100 persones van seguir el debat sobre l’evolució política d’Escòcia en els darrers 20 anys a partir de les intervencions dels professors de la UAB, Jordi Argelaguet i John Etherington. L’acte va servir també per estenar el sistema d’streaming que permet a totes les persones que ho vulguin seguir la taula rodona des de qualsevol indret del món a través del web d’Òmnium. La resta d’actes d’aquest cicle també es podran seguir des de casa gràcies a aquest sistema.

16 de febrer: FLANDES
Una nació que defensa la seva identitat i que aspira a una major llibertat política.
Marc Gafarot, autor de “La mort de Bèlgica”
Dolors Genovès, periodista de TV3, autora del documental "Adéu, Espanya?”

23 de febrer: QUEBEC
De la presa de consciència nacional, als referendums de 1980 i 1995. L’experiència de la via secessionista.
Josep Sort, professor de Ciència Política a la URL
Marc Sanjaume, professor de Ciència Política a la UPF

1 de març CATALUNYA
El reconeixement i autogovern de Catalunya en el segle XXI. Una perspectiva comparada.
Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política a la UPF

Presentació i coordinació del Seminari a càrrec de Joaquim Colominas Ferran, Professor de Ciència política a la URL i membre de la Junta d’Òmnium.