La Flama del Canigó a la Marina (2022)

Actualitat

Aquest 23 de juny, vigília de Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans; la Flama del Canigó va arribar a la Marina a dos quarts de vuit del vespre. Molt abans, a les 5 de la tarda, membres de l’Equip de Foc de la Marina esperaven a la plaça de Sant Jaume per recollir-la. Un cop encès el fanal, va ser traslladada en cotxe fins a la plaça de les Matemàtiques. Aquí, un grup d’atletes i patinadors/es del barri ens esperava amb entusiasme i van transportar la Flama fins als Jardins de Can Ferrero on l’orquestra Músics per la Pau i la Llibertat, sempre compromesa amb el país i la música, els van rebre amb la meravellosa interpretació de “Les muntanyes del Canigó” de mossèn Cinto Verdaguer. A continuació en nom de l’Equip de Foc de la Marina es va donar la benvinguda a tots els assistents en aquest acte tan simbòlic i emblemàtic. Un acte que ens identifica i ens uneix com a poble.

Fent un breu recorregut històric es va explicar la importància del foc en la vida de l’home, remarcant que la celebració dels Focs de Sant Joan ha tingut sempre un caràcter social, col·lectiu i cerimoniós. Només així s’explica que hagin mantingut la seva vigència enmig de les vicissituds que ha patit el nostre poble al llarg de la seva història. No hi podia faltar el nom de Francesc Pujades, aquell vilatà d’Artes de Tec (Catalunya Nord ), que l’any 1955, va prendre la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan en la pica del Canigó i des d’allà repartir la seva flama per totes les contrades de la nostra terra. Cada 22 de juny, s’agafa el foc que des de 1955 resta encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i un grup d’excursionistes puja al cim del Canigó vetllant la Flama i a trenc d’alba s’inicia el descens, perquè arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans, a temps de poder encendre les fogueres de Sant Joan.

Finalitzant la presentació es va recalcar que aquest Foc de Sant Joan ha de perdurar com a símbol d’identitat, de germanor i d’esperança. No hem de deixar que ningú s’atreveixi a apagar les nostres fogueres, ja que elles són els sentiments més nobles dels nostres estimats Països Catalans.

A continuació en silenci i respecte, el Sr. Josep Masdeu, veí del barri, va fer l’encesa del gresol i davant la Flama el Sr. Josep Sicart, amant de la terra, de les seves muntanyes i de la llibertat, va llegir el missatge d’aquest any 2022 “La Flama, el foc de la llengua” d’Eliseu Climent.

També es va fer un reconeixement merescut a veïns del barri que en la seva trajectòria han mantingut viva la tradició i la cultura catalana: Al Sr. Toni Ayala i la seva esposa Llum Ferrero, activistes culturals que porten anys promovent la Flama del Canigó. Al Sr. Dídac Jimenez, cofundador del Centre Cultural de Port i organitzador de curses esportives multitudinàries i que va ser portador de la primera Flama del Canigó al barri, l’any 1983. Al Sr. Josep Masdeu que va fundar el grup dels Diables i també el dels Geganters.

La veu del tenor Josep Vicenç, va donar més emotivitat al magnífic repertori musical: La Santa Espina, El Vallespir, El cavaller enamorat, Més lluny, L’estaca…Cantant tots junts el cant dels Segadors, es va acomiadar l’acte que va donar pas a la revetlla de Sant Joan.