Feliu Formosa, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2005
El dia 10 de setembre esperem a Vic columnes de vigatans i/o maulets d’arreu dels Països Catalans per a recordar la nostra voluntat de recuperació de les llibertats nacionals perdudes amb els decrets de Nueva Planta de 1707 i 1716.
(09/06/05)Redacció ÒC
L’acte d’entrega se celebrà en un Palau de la Música catalana ple de gom a gom, amb nombroses personalitats presents.
Enguany, que el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes s’ha inclòs dins deles activitats de l’Any del Llibre, vàrem fer del llibre i la lecturaprotagonistes de l’escenografia. Vam convertir el Palau de la Música enel Palau de les Lletres Catalanes, les seves parets, entext en moviment. Cada racó, una pàgina, cada instant, un relat, cadamirada, una relectura de l’arquitectura pròpia del Palau. Projectors dellum que van vestir les parets del Palau amb lletres i textures, codis através dels quals llegim escrits i obres literàries. El 8 de juny, a lesparets del Palau de la Música hi vam poder llegir textos d’autors queenguany celebren el seu centenari: Xavier Benguerel, Joan Coromines,Ovidi Montllor i de l’obra, també centenària, Solitud, de Víctor Català.
Elpúblic doncs, es trobà immers a l’interior d’un llibre, i mentretothom va seguir el bategar constant del text, quatre actors els vanllegir, omplint la nit de lletres i literatura.
Després delparlament de Francesc Parcerisas, Al Tall donà una nota de música al’acte. El grup de folk i música tradicional catalana va oferir alsassistents un repertori compost per Bolero, d’Enric Ortega; Epístola aun amic, a propòsit de l’ocupació de València per Jaume I); Ibn Amirad’Alzira, s. XIII / Manuel Miralles; A una oreneta que em desvetllà atrenc d’alba, de Marià Manent i Viurem, de VicentTorrent. L’acte es va tancaral so de les gralles de SoNat, que van entonar Els segadors.
En la 37a edició del Premi que Òmnium Cultural concedeix anualment ales persones que, per la seva obra, contribueixen a afavorir la vidacultural dels Països Catalans, el jurat va decidir atorgar-lo, perunanimitat, al sabadellenc Feliu Formosa.
El premiat, antic militant del PSUC, ha traduït més de 100 títols de la llengua alemanya al català i és autor de més d’una quinzena de poemaris. La seva obra poètica es resumeix a Darrere el Vidre. Poesia 1972-2002 publicat per l’editorial Empúries. El propi autor ha remarcat sempre la influència que Brecht ha tingut en la seva obra, del qual se’l considera l’introductor a Catalunya. Formosa es va mostrar agraït pel Premi concedit i va voler remarcar la importància de valorar la tasca dels traductors amb aquest Premi. A més, es va mostrar pessimista pel futur de la cultura catalana. ‘Mentre vagi lligada a la política, tenim un problema’, va manifestar.
Parlament de Jordi Porta
Text d’Antoni M. Badia i Margarit
Aquesta nit, en acabar el programa la nit al dia del canal 33, sobre les 00.15h, s’emetrà un programa especial sobre l’entrega del premi.