Èxit de la primera edició a Manresa dels Premis VOC de curtmetratges en català
130 persones han vist la desena de curtmetratges finalistes dels Premis VOC, Versió Original en català, que organitza Òmnium Cultural des de fa cinc anys i que, per primera vegada, s’han projectat a Manresa
Els deu curtmetratges finalistes de la cinquena edició dels Premis VOC s’han pogut veure a l’Espai Plana de l’Om de Manresa els dies 10 i 11 de febrer. Les projeccions han comptat amb la col·laboració de CineClub Manresa. Entre els curts projectats s’hi ha pogut veure París, la meca del ‘parkour’, del surienc Biel Macià i del guardiolenc David Escobar. Tots dos van assistir a la primera sessió de projeccions i van agrair a Òmnium Cultural i al jurat dels #PremisVOC el fet d’haver seleccionat el seu curtmetratge, un treball basat en fets reals que tindrà visibilitat gràcies als premis. A més d’aquest, en la primera sessió també es van veure Panteres, d’Èrika Sánchez (Barcelonès), Emilia, de Cristina Guillen (Barcelonès),Tristos Tòpics, de Joanic Geniüt (Gironès), i Els que callen, d’Albert Folk (Osona).
En la segona sessió, la del dia 11, es van poder veure els cinc curts restants: Camí d’Àrreu, d’Aleix Gallardet (Pallars Sobirà), L’estrany, d’Oriol Guanyabens (Maresme), Redempció, de Miguel Llorens (País Valencià), Renaixem, de David Segarra (País Valencià) i Preludi, d’Adrià Guxens (Tarragonès).
En total, 130 persones han assistit a les projeccions de l’Espai Plana de l’Om. Ara hauran de votar per participar en la tria del millor curt de ficció i del millor curt documental.
En la presentació dels premis, Anna Vilajosana, periodista i presidenta d’Òmnium Bages-Moianès, ha destacat la importància d’aquests guardons per impulsar l’ús del català en el sector audiovisual, ja “que és fonamental per garantir-ne el futur”. Al mateix temps, Vilajosana ha destacat el compromís de l’entitat perquè la llengua catalana es trobi en igualtat d’oportunitats en aquest sector tan polaritzat.
Enguany, el projecte audiovisual de l’entitat presidida per Jordi Cuixart, ha rebut un total de 123 treballs i s’ha adaptat a les mesures sanitàries contra la COViD-19. Una de les novetats d’aquesta edició ha estat que els curtmetratges es poden veure a través de FilminCAT, una plataforma de distribució en línia de cinema i sèries íntegrament en català.
Els Premis VOC tenen com a objectiu estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Són uns premis que volen reconèixer els millors curtmetratges, websèries, videoblogs i nous formats audiovisuals realitzats originalment en català i incentivar la creació de nous continguts. Engloba tres categories: curtmetratges documentals, curtmetratges de ficció i Sala Oberta, destinada a projectes audiovisuals emmarcats dins dels nous formats, en fase de desenvolupament.