ESCOLA DE FORMACIÓ GUILLEM AGULLÓ: La societat civil davant l’amenaça de l’extrema dreta
Davant del feixisme, no hi ha una estratègia única per fer-hi front. L’antifeixisme neix amb la confluència de moltes lluites diverses. Possiblement, les organitzacions d’un municipi tenen estratègies diferents, però comparteixen un marc comú d’anàlisis, formació i debat. L’actual context reclama el treball en aliança per anar més enllà dels entorns habituals, treballar d’una manera més comunitària i teixir noves aliances. Per això, des de l’Escola de Formació Guillem Agulló s’ofereix aquest itinerari com una eina a disposició del teixit associatiu del Priorat i el Baix Camp per a generar un espai comú de formació, anàlisis i reflexió.
L’itinerari persegueix l’adquisició de nous coneixements i habilitats però no només això sinó que ha de servir per activar noves aliances: relacionar-se amb qui no s’està fent i fer-ho de manera diferent.
FES LA INSCRIPCIÓ AQUÍ.
Dissabte, 4 de novembre a les 11 h – Casal Carrasclet (Carrer de Salvador Estrem i Fa, 14, baixos, Falset)
Sessió 1. Desxifrem l’extrema dreta del s.XXI.
Analitzarem com el context de crisi política, social i migratòria ha ajudat en l’encaix de l’ideari de la nova extrema dreta en l’escenari polític europeu i com s’ha consolidat aquest espai polític en les institucions internacionals, com també a les institucions dels països catalans.
Formador/a: Ivan Bordetas, doctor en història contemporània i actualment professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre del grup de recerca sobre l’Època Franquista i el centre de dictadures i estudis democràtics de la UAB. És soci i educador de la cooperativa Candela i membre de l’equip de formació i sensibilització dirigit a joves i adolescents.
Dissabte, 11 de novembre a les 11 h – CERAP (Avinguda de Pau Casals, 84, Riudoms)
Sessió 2. Anàlisi i implicacions dels discurs d’odi en la societat.
Aprofundirem en el concepte de discurs d’odi i les seves interpretacions penals en l’àmbit internacional. A més, es revisaran les implicacions d’aquest discurs en la societat amb una especial mirada antiracista. Formador/a: Eduard Ballesté. És doctor en antropologia social, membre del grup de recerca en Joventut, Societat i Comunicació a la Universitat Pompeu Fabra. També és integrant del Col·lectiu Enklaustre.
Dissabte, 18 de novembre a les 10 h – Casal Despertaferro (Carrer de Martí Napolità, 7 ,Reus)
Sessió 3. Combatre l’extrema dreta des de la societat civil.
Coneixerem respostes que s’han donat des dels moviments antifeixistes per a la creació de projectes comunitaris amb capacitat d’incidir i fer front a l’extrema dreta.
Formador/a: David Bou. Politòleg i periodista a la Directa. És un dels investigadors del “Crímenes de Odio”, una eina de memòria sobre els crims d’odi amb resultat de mort comesos a l’Estat espanyol entre 1990 i 2020.