Òmnium Anoia i La Coll@nada estrenen el documental ‘Nascuts per ser lliures’
El proper dissabte dia 19 de desembre a les 7 del vespre s’estrenarà al Teatre de l’Ateneu Igualadí el documental “Nascuts per ser lliures”, en un acte organitzat per la seu territorial d’Òmnium Cultural a l’Anoia i l’associació juvenil La Coll@nada. Aquest treball fa un repàs del moviment per l’objecció de consciència i la insubmissió a Igualada i l’Anoia. Veieu-ne el tràiler, aquí.
L’acte de presentació inclourà la projecció del documental i una taula rodona amb testimonis. L’entrada és gratuïta, amb aforament limitat i amb totes les garanties sanitàries. Per assistir-hi, cal fer la reserva prèviament a través de la plataforma Tiquets Igualada. Les portes del teatre s’obriran a dos quarts de 7 del vespre, mitja hora abans de l’inici de la projecció.
El moviment per l’objecció de consciència i la insubmissió va comportar la supressió del servei militar obligatori a l’Estat espanyol l’any 2001. A partir de l’any 1989, en què es van presentar públicament els primers insubmisos, milers de joves s’oposaren a la realització del servei militar, i ho feren de manera organitzada i coordinada a través d’un moviment de desobediència civil que va fer col·lapsar l’Estat.
Igualada no va ser una excepció, i diversos joves van plantar cara a l’exèrcit, negant-se a la realització del servei militar, però també a la realització del servei civil substitutori, cosa per la qual foren jutjats i condemnats. La seva lluita, però, no naixia del no-res, ja que des de finals dels anys setanta, els objectors de consciència havien començat a llaurar un llarg camí d’oposició al militarisme.
El documental, promogut per Òmnium Cultural Anoia, és obra de l’igualadí Dan Ortínez, d’Aixina Produccions, i fa un repàs d’aquesta lluita de la mà d’alguns dels seus protagonistes a Igualada i de persones de l’entorn dels insubmisos. A més, compta amb el testimoni de Pepe Beúnza i Dolors Sabater, activistes històrics del moviment antimilitarista català. També hi han participat joves igualadins que han realitzat diverses posades en escena per tal de contextualitzar el documental a l’actualitat.