Entitats de Mataró constitueixen una taula local per la llengua

Actualitat

70 entitats de la ciutat signen un manifest que demana actuacions i polítiques
per promoure l’ús del català

El teixit associatiu de Mataró s’ha reunit aquest dimarts dia 9 de juliol en un acte públic per presentar el manifest Mataró per la llengua. 

El text, impulsat inicialment per Plataforma per la Llengua i Òmnium Maresme, compta amb l’adhesió de 70 entitats culturals, socials i esportives de la ciutat, demana que l’Ajuntament sigui proactiu en matèria de política lingüística i que planifiqui i executi accions pel català que no han estat incloses en el Pla de
Mandat 2023-2027.

El manifest però, aposta també per l’acció i organització cívica amb la proposta de la creació d’una taula d’entitats locals.

Es constitueix la Taula d’Entitats per la Llengua a Mataró

Més enllà de la presentació i lectura pública del manifest, l’acte ha omplert la sala d’actes de la UEC amb representants de les 70 entitats adherides per constituir la Taula d’Entats per la Llengua de Mataró. Aquestes són representatives de diversos sectors de la ciutat, des de la colla castellera Capgrossos a associacions de veïns, Juristes pels Drets Humans del Maresme, el Front Cultural Gitano del Maresme i d’altres associacions relacionades amb l’esport, el món sindical, l’educatiu i el cultural, com el Moviment Educatiu del Maresme o la Coordinadora d´Associacions per la Llengua.

Es tracta d’una iniciativa fruit del manifest que s’inspira en la creació de Taules locals per la llengua en altres municipis de Catalunya. Jordi Giménez, voluntari de Plataforma per la Llengua, ha lamentat que en altres municipis es compta amb una Regidoria de Llengua que ha impulsat aquests espais.

Tal com ha explicat la presidenta d’Òmnium Maresme, Laia Nonell, la taula d’entitats començarà a treballar a la tardor amb l’objectiu d’aplegar més entitats i més diverses per “analitzar l’estat de la llengua, cocrear un sistema de governança eficient de la taula, interpel·lar les institucions i impulsar iniciatives
de defensa i promoció de la llengua catalana a la ciutat”.

Responsabilitat individual i col·lectiva

El filòleg Pau Vidal, també ha participat en aquest acte amb una breu conferència sobre estratègies individuals i col·lectives per mantenir la llengua, sumar nous parlants i ser proactius en la defensa de la llengua catalana.

En aquest sentit, la Taula d’Entitats per la Llengua ha anunciat que el dissabte 14 de setembre a la tarda celebrarà una jornada oberta amb tallers i jocs infantils, murals participatius i altres activitats per presentar-se a la ciutadania i recollir propostes, idees i iniciatives per treballar en clau local.

Òmnium Maresme també va anunciar en el marc de l’acte que el 15 d’octubre al vespre, juntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, organitza un taller d’assertivitat lingüística a càrrec de Llenguaferits. Les inscripcions s’obriran al setembre.

Feu clic per llegir el Manifest Llengua i adhesions Mataró