Encomanant l’entusiasme per l’arqueologia
El dissabte 26 de setembre va tenir lloc la sortida al Jaciment ibèric i al Centre d’Interpretació DO Vinífera de la Font de la Canya, organitzada per Òmnium Alt Penedès. Les ganes de tornar a participar en activitats presencials van fer que en pocs dies s’haguessin superat els 40 inscrits, per la qual cosa la visita es va organitzar en dos grups: mentre uns visitaven el Centre d’Interpretació a Avinyonet del Penedès, els altres descobrien l’excavació arqueològica.
Les dues visites van anar a càrrec d’arqueòlegs de la cooperativa Arqueovitis, que coneixen molt bé la Font de la Canya perquè són els mateixos que excaven el jaciment, especialment el Dani López, que hi porta treballant més de vint anys. Tant ell, sobre el terreny, com la Sofia al Centre d’Interpretació, ens van transmetre l’entusiasme per la seva feina i per les magnífiques troballes que s’hi estan fent, però al mateix temps no van estalviar la crítica per la falta de recursos i les mancances en el suport per part de les administracions. El terreny on es troba el jaciment ni tan sols és de titularitat pública, i els arqueòlegs han de fer l’estudi i la neteja de les peces a casa seva, perquè no disposen d’un local adient. El Dani va animar, a les persones que vulguin conèixer de més a prop la feina que fan els arqueòlegs, a participar algun dia com a voluntaris a l’excavació. Qui hi estigui interessat, pot comunicar-ho a Òmnium Alt Penedès, i els facilitarem el contacte.
A la Font de la Canya s’hi han trobat els indicis més antics de cultiu de vinya a Catalunya, del segle VII a.C. i centenars de sitges amb materials i artefactes que demostren que es tractava d’un important centre logístic d’emmagatzematge i distribució de vins i d’altres productes de la Cossetània ibèrica.
Agraïm les fotos de Maria Rosa Ferré, Xavier Carbonell, Eduard Barrobés, Toni Vidal i Jordi Parellada