En marxa l’edició 2016 de la Flama del Canigó
Creix el nombre de municipis interessats en participar-hi
Aquesta setmana passada, tant Òmnium Cultural com Òmnium Ebre han posat en marxa els preparatius per a posar a punt el dispositiu de la Flama del Canigó per la propera celebració del solstici d’estiu amb l’encesa dels tradicionals focs de Sant Joan mitjançant la Flama del Canigó.
El dimecres 17 de febrer va tenir lloc al Centre Cívic de Ferreries una reunió d’ajuntaments i entitats interessades en rebre la Flama del Canigó, símbol de la cultura compartida al llarg i ample dels països de parla catalana. Com l’any 2015 i donant continuïtat a la tasca encetada els darrers anys, Òmnium Ebre, amb la col·laboració de l’IDECE, distribuirà la Flama des de Tivenys i al llarg dels ports fluvials on els pobles riberencs i tots els que s’hi vulguin afegir, la podran recollir per encendre els focs de les respectives revetlles. Cada cop són més els municipis que s’afegeixen a recuperar o ampliar aquesta tradició que té els seus orígens en la commemoració del poemari “Canigó” de Jacint Verdaguer. Enguany es vol incorporar més pobles de la Terra Alta i dissenyar un dispositiu propi per aquesta comarca, així com buscar fórmules de col·laboració amb l’Ajuntament de Móra la Nova que ja fa molts anys que s’encarrega de repartir la Flama als pobles de la Ribera d’Ebre.
A més, el dissabte 20 de febrer, una delegació d’Òmnium Ebre es va desplaçar a Girona, on va tenir lloc la trobada anual dels equips de foc encarregats de recollir i distribuir la Flama del Canigó al llarg i ample dels països de parla catalana. Òmnium Cultural assumirà a partir d’enguany més responsabilitats en l’organització de la pujada dels equips de foc al cim del Canigó per assistir a la cerimònia de regeneració de la Flama i la distribució de la mateixa. El fet que el Canigó es trobi dins d’una àrea natural protegida fa necessari limitar el número d’equips de foc que poden assistir a la cerimònia i a partir d’ara serà Òmnium Cultural qui gestioni directament els permisos d’accés. Les sol·licituds per participar-hi es podran presentar a partir del mes de maig i, en cas que hi hagi més sol·licituds que llocs disponibles, Òmnium Cultural vetllarà per a que, com a mínim, hi hagi un cotxe de cada comarca que pugui accedir al cim. Aquestes restriccions només s’apliquen als equips de foc que hi accedeixen en cotxe i no a aquells que ho fan a peu.
A Girona també es va decidir la persona a qui se li proposarà la redacció del manifest d’enguany, que es llegirà a totes les fogueres enceses amb la Flama del Canigó. La persona escollida en aquesta edició és de les Terres de l’Ebre i esperem poder desvetllar el seu nom ben aviat!