Els Premis Lacetània renovats es van estrenar amb una gala artística al teatre Conservatori
El dia 14 de novembre al vespre es va celebrar la gala dels renovats Premis Lacetània de les Arts i la Cultura, coordinats per Òmnium Bages-Moianès, amb la participació de l’Ajuntament de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages i el diari Regió7, i amb incorporacions noves com l’Associació Cultural El Galliner, el Cercle Artístic de Manresa i la Crica.
La gala es va fer al teatre Conservatori i hi van assistir 400 persones, aproximadament, entre les quals els finalistes i premiats dels nou guardons que es van lliurar i representants de totes les entitats participants.
La cerimònia, presentada per l’actriu Magda Puig, va tenir un fil conductor musical, l’Always Drinking Marquing Band, que va amenitzar la vetllada amb música, gags d’humor i picades d’ullet a la situació política i social que viu el país.
El primer premi, el Premi Bages de Narrativa Jove, adreçat a escriptors d’entre 16 i 20 anys, convocat i donat per Òmnium Bages-Moianès amb la col·laboració de Regió7, va recaure en Jana Ossa, pel relat Amb ulls de nen, i Etna Miró, amb el relat Passar bugada, va ser-ne la finalista. El guardó el va lliurar Llorenç Capdevila, vicepresident d’Òmnium Bages-Moianès.
El segon premi, el Premi Regió7 de Comunicació, adreçat a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord, i convocat pel mateix mitjà, va ser atorgat a Trilogy Rock, el programa de ràdio Sant Joan de Vilatorrada, que enguany celebra 23 anys en antena. Va fer lliurament del premi el director de Regió7, Marc Marcé. De manera excepcional, el jurat va fer una menció especial a la figura de Joan Antoni Lozano, veterà periodista manresà traspassat el mes passat, al qual la redacció de Regió7 va retre, a través d’aquest veredicte, un merescut reconeixement públic.
El tercer premi, el Premi Antoni Esteve per a Estudis sobre la Catalunya Central, és per a un treball de recerca o de divulgació en qualsevol camp emmarcat en la Catalunya Central i està dotat amb 1.500 euros per la Família Esteve. El premi, convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès, es va atorgar a Glòria Ballús Casòliva pel treball Manuel Jovés i Torras. De director de l’Orfeó Manresà a compositor de tangos. Va fer lliurament del premi Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages.
El quart premi, Premi La Crica de Circ, reconeix persones que formen part del món del circ, companyies o artistes nascuts o residents a Catalunya. El Premi Invisibles del Circ dona a conèixer persones que amb el seu talent contribueixen de forma destacable al món del circ sense desenvolupar el seu treball sobre l’escenari. Va ser per a Marta G. Cardellach. El Premi Visibles del Circ premia persones o projectes que difonen el seu talent en escena, però que no pugen a l’escenari. Dirigeixen els espectacles, s’ocupen dels aspectes tècnics i de les escenografies, i va ser per a Benet Jofre. I finalment, el Premi Talent i Ressò del Circ és pensat per a companyies que promouen la difusió d’aquest art escènic i les seves disciplines, i va ser per a la companyia formada per Joel Martí i Pablo Molina.
El cinquè premi, el Premi a la Projecció Artística – Ceràmica, és convocat pel Centre Artístic de Manresa i aquest any distingia un o una ceramista de la Catalunya Central. Es valora l’obra i la projecció al llarg del temps de l’artista guanyador o guanyadora amb una exposició a l’Espai 7 de Manresa, a l’Espai d’Art del Cercle i a l’Espai Òmnium. Va ser atorgat a Josefina Bonvehí Planell, de mans d’Alba Comas, presidenta del Cercle Artístic de Manresa.
El sisè premi, el Premi Revista Dovella, premia un article sobre un treball de recerca de Batxillerat o Cicles Formatius fet durant el curs 2018/2019 que estudiï qualsevol aspecte de la Catalunya Central. Convocat i dotat pel Centre d’Estudis del Bages amb 300 euros per als autors i una subscripció per a dos anys a la Revista Dovella per al professor-tutor, va ser lliurat per Francesc Comas, president del Centre d’Estudis dels Bages, a Núria Valera Gispets, per la proposta El treball de les dones a les fàbriques tèxtils de Sant Vicenç de Castellet, tutoritzada pel professor Francesc Gasol.
El setè premi, Premi El Galliner, premia un text teatral inèdit que no hagi estat ni publicat ni estrenat públicament. El premi, convocat per l’Associació Cultural El Galliner de Manresa, guardona el text guanyador amb una posada en escena/dramatització d’aquest text. Joan Morros, en nom del Galliner, va ser l’encarregat de lliurar el premi a Xavier González-Costa, per l’obra titulada La col·lecció.
El Premi Pare Ignasi Puig va ser el vuitè guardó a arribar. És per a projectes de recerca sobre l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, entre el 1522 i el 1523. Són projectes de recerca sobre la ciutat que el va acollir i l’empremta que hi va deixar. Convocat per l’Ajuntament de Manresa, i dotat amb 1.500 euros, va ser lliurat pel tinent d’alcalde Joan Calmet a Josep Alert Puig, per la proposta de buidatge bibliogràfic per a la posada en valor del patrimoni de la Barcelona ignasiana: elements per a la construcció d’un relat.
I finalment va arribar l’últim premi de la nit, l’Empremta. Convocat per Òmnium Bages-Moianès, reconeix una iniciativa de país, personal i col·lectiva que hagi destacat en els darrers temps, des de les comarques del Bages i el Moianès, en el desenvolupament cultural, artístic i social del país. Va lliurar el premi el president de l’entitat, Jordi Corrons, i el va entregar a Música per la Llibertat. El guardó va ser una tassa de ceràmica feta per Jordi Cuixart a la presó de Lledoners.
Música per la Llibertat, amb la col·laboració de tot el públic assistent, va interpretar L’Estaca, que va servir per cloure la primera gala d’uns premis que aspiren a ser un dels referents culturals de l’any.