Els Lacetània premien l’art i la cultura, amb dansa

Actualitat

El lliurament de la 39a edició dels Premis Lacetània es va celebrar el passat 19 de novembre al Teatre Conservatori.

Durant la gala, a la qual i van assistir més de 200 persones, la presidenta d’Òmnium Bages-Moianès, Anna Vilajosana, va agraïr la col·laboració de totes les entitats convocants dels guardons, va felicitar tots els premiats i va afirmar que actes com aquest constaten que “darrere de la convocatòria del premi hi ha la voluntat i el compromís d’entitats i institucions que creuen en la cultura, que creuen en les arts, en el cinema, en les lletres, en la música i en el potencial d’aquest territori, i que volen ajudar a fer aflorar nous creadors i nous investigadors”. Segons Vilajosana, els Lacetània “ens diuen que estem vius, que tenim ganes de continuar” i “quan reivindiquem les arts i la cultura, reivindiquem el que som, diem en veu alta que existim, que hi som i volem que se’ns escolti, que se’ns miri, que se’ns aplaudeixi. A Òmnium, modestament però amb constància, treballem cada dia per la cultura, per la llengua i pel país perquè no entenem una cosa sense les altres: sense cultura no hi ha sentit, sense llengua no hi ha entesa, i sense país, sense terra que ens sustenti, no hi ha res”.

Bona part dels guardonats van agraïr l’existència dels premis afirmant que són un incentiu a continuar fent cultura i treballant per ella, pel coneixement i per la recerca. Entre els discursos també es van sentir reivindicacions a l’escola i la universitat públiques i al seu paper clau per a la llengua catalana.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, que va destacar l’encert de dedicar una gala als Premis pel que representa de reconeixement del treball a favor de la cultura que desenvolupen tots els premiats, cadascun des del seu àmbit. Segons Aloy, els Premis són una mostra més d’una ciutat que “batega fort culturalment, una ciutat d’art i de coneixement” que es prepara per commemorar, a partir de l’any que ve, l’estada a Manresa de Sant Ignasi de Loyola, un dels principals referents del pensament del Renaixement.

Una gala dinàmica i plena de dansa

La gala d’aquest any la va presentar Mireia Cirera, i la va dirigir Sílvia Sanfeliu, que va idear una cerimònia de lliurament de premis dinàmica, amb breus actuacions de dansa entre premi i premi. La dansa va ser a càrrec d’un cos de ball que van interpretar coreografies d’Ariadna Guitart.

Els guardons

Enguany, la convocatòria dels Lacetània ha rebut una cinquantena de treballs. La principal novetat de la convocatòria era un nou premi de música, convocat per Litel.cat.

Coordinats per Òmnium Bages-Moianès, els premis els convoquen l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Cultural El Galliner, el Centre d’Estudis del Bages, el Cercle Artístic de Manresa, Cineclub Manresa, Litel.cat i el diari Regió7. Els deu guardons de la convocatòria són el Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central, el Premi Bages de Narrativa jove, el Premi El Galliner de textos teatrals, el Premi Empremta, el Premi Litel de Música, el Premi Plácido a la producció cinematogràfica, el Premi a la Projecció artística, aquest any en la modalitat d’Aquarel·la, el Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana, el Premi Regió7 de Comunicació i el Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves.

Llistat de guardons i de guanyadors dels Premis Lacetània 2021

Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central: A un treball de recerca o de divulgació en qualsevol camp emmarcat en la Catalunya Central. Dotat amb 1.500 euros (impostos inclosos) per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès.

Atorgat ex aequo a Josep Galobart Soler, pel treball: Notes biogràfiques inèdites de Lluís de Peguera i d’Urgell (1540-1610), i a Joan Maria Serra Sala, pel treball Fets extraordinaris en la meteorologia manresana.

Premi Bages de Narrativa jove: Adreçat a joves escriptors entre 16 i 20 anys. Dotat amb 500 euros i la publicació al diari Regió7, el primer premi, i amb 200 euros, el treball finalista. Convocat i dotat per Òmnium Bages-Moianès, amb la col·laboració de Regió7.

Atorgat a Ariadna Casals Ramírez (Manresa, 2004) per l’obra: Una nena, una història sobre el pas del temps, narrada des de la intimitat familiar, amb un estil precís i suggeridor.

Premi El Galliner de textos teatrals: A una obra de teatre inèdita que no hagi estat publicada ni representada públicament. Convocat per l’Associació Cultural El Galliner, de Manresa. El premi consistirà en la posada en escena/dramatització de l’obra, coordinada per l’Associació Cultural El Galliner i Manresana d’Equipaments Escènics.

Atorgat a Adrià Serra Perejil per l’obra: La tristesa de la felicitat, que intenta reflexionar sobre la felicitat, l’amor, el positivisme o la privacitat en el món actual, amb pinzellades d’humor, diàlegs frescos i personatges propers, captius de les xarxes socials.

Premi Empremta: En reconeixement a una iniciativa personal o col·lectiva que hagi destacat en els darrers temps, des de les comarques del Bages i el Moianès, en el desenvolupament cultural, artístic o social del país. Convocat per Òmnium Bages-Moianès.

Atorgat al Consell Científic del Geoparc de la Catalunya Central, reconegut per la Unesco l’any 2015 i primer Geoparc Mundial Unesco a Catalunya.

Premi Litel de Música: A una composició musical inèdita, tant la lletra com la instrumentació, i íntegrament en català. Convocat per Litel.cat. El premi consistirà en la producció, enregistrament, mescla i masterització del tema a l’estudi Litel.cat.

Atorgat a Eric Sans pel tema Fosc, trist, lluny, valorat pel jurat per l’originalitat, la musicalitat i com l’ha instrumentalitzat.

Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana: A projectes de recerca sobre l’estada de sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), sobre la ciutat que el va acollir o l’empremta que hi va deixar. Convocat per l’Ajuntament de Manresa i dotat amb 1.500 euros (impostos inclosos).

Atorgat a Genís Frontera Vila, pel projecte: Seguint les passes de sant Ignasi: territori, camí i paisatge -any 1522, l’etapa de Montserrat a Manresa-, que pretén aprofundir en l’última etapa del Camí Ignasià de Montserrat a Manresa amb l’objectiu de documentar millor el patrimoni material i immaterial relacionat amb Ignasi de Loiola.

Premi Plácido a la producció cinematogràfica: A una iniciativa de producció cinematogràfica, relacionada amb Manresa per la vinculació que hi pugui tenir en algun dels aspectes que hi intervenen (equip tècnic, equip artístic, producció, temàtica, localització). Convocat i dotat per Cineclub Manresa amb 300 euros, un abonament de la temporada 2021-2022 i l’exhibició del treball dins la temporada en curs de Cineclub Manresa.

Atorgat a Alex Duck, per Sophía (2021), una obra que desenvolupa un relat dur, explicat amb subtilesa, que no dona més informació que les mirades dels seus protagonistes i obliga que sigui l’espectador qui configuri el passat i el futur de la història.

Premi a la Projecció artística en Aquarel·la: Convocat pel Cercle Artístic de Manresa per distingir un o una aquarel·lista de la Catalunya Central, de qui es valorarà l’obra i la projecció al llarg del temps amb una exposició l’any següent a l’Espai 7, de Manresa, i, si ho desitja, altres exposicions a l’Espai d’Art del Cercle i a l’Espai Òmnium.

Atorgat a Yolanda Urango Serrano, una apassionada de l’aquarel·la. Observant la seva obra hi podem trobar tot tipus de paisatges, de Manresa, Bages, Catalunya i d’altres indrets; hi va moguda pel sentiment profund que la pintura desperta en ella, per l’afany de conèixer nous llocs i trobar-se amb altres pintors amb el quals comparteix pintura i emocions.

Premi Regió7 de Comunicació: A iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat pel diari Regió7 i dotat amb 300 euros (impostos inclosos) i una subscripció electrònica a Regió7, valorada en 400 euros.

Atorgat a Ràdio Sallent, en el seu 40è aniversari.

Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves: A un article sobre el treball de recerca de batxillerat o cicles formatius fet el curs 2020/2021 que estudiï qualsevol aspecte de la Catalunya Central. Convocat i dotat pel Centre d’Estudis del Bages amb 300 euros (impostos inclosos) per als autors i una subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor.

Atorgat a Xavier Peramiquel Castellà (tutor: Joan Adam Vidal, de l’Institut Mig-Món de Súria), pel treball La cançó als poemes: musiquem Perarnau, dedicat a la descoberta del poeta surienc Salvador Perarnau i Canal, al coneixement de la seva obra i a l’elaboració de dues composicions musicals a partir de dues peces de l’obra poètica d’aquest autor.