Els 5 elements més ebrencs de la Nit de Santa Llúcia a Tortosa

Actualitat

La Festa de les Lletres Catalanes se celebrarà el proper 11 de desembre al pavelló firal de la capital del Baix Ebre

La Nit de Santa Llúcia és la vetllada literària en llengua catalana més important i amb més tradició del país. S’hi lliuren 8 premis, entre els quals destaquen el Sant Jordi de novel·la, el Carles Riba de poesia, el Mercè Rodoreda de contes i narracions, el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil i el Josep Maria Folch i Torres de novel·les per a nois i noies. Es va instaurar el 1951 i Òmnium Cultural se’n fa càrrec des del 1961, any de fundació de l’entitat. Enguany, Tortosa ha estat la ciutat elegida per celebrar aquesta cerimònia on 25 textos originals opten al 56è Premi Sant Jordi de novel·la, 48 al 18è Mercè Rodoreda de contes i narracions i 53 al 57è Carles Riba de poesia. La literatura compartirà protagonisme amb l’imaginari ebrenc que es veurà representat en tots els aspectes artístics que envolten aquesta nit de les lletres. Des de l’escenografia fins a les actuacions previstes, o el propi cartell, tenen accent ebrenc. Hem volgut destacar els elements més identificatius!
La literatura compartirà protagonisme amb l’imaginari ebrenc que es veurà representat en tots els aspectes artístics que envolten aquesta nit de les lletres

1. El riu i les taronges al cartell d’Ignasi Blanch
Ignasi Blanch no para. L’il·lustrador de Roquetes està vivint un dolç moment professional, i sembla que moltes de les iniciatives culturals catalanes porten la seva original petjada de fantasia. La Nit de Santa Llúcia, que se celebrarà a Tortosa l’11 de desembre, no podia ser-ne una excepció. Ignasi Blanch ha estat l’encarregat de la imatge d’aquesta vetllada i, per això, ha volgut utilitzar un fons de blau intens juntament amb un dibuix que, com ell mateix ha explicat, “inclou el riu perquè som ebrencs, el noi amb barca que baixa pel riu també és un record per a Gerard Vergés i la flor de tarongina forma part de la cultura ebrenca”. La tipografia, que ha estat obra del jove Jan Barceló, col·laborador habitual de Blanch, mostra aquesta passió per l’artesania i les formes naturals del territori.

2. Passat i present artístic amb Roberto Oliván
Tot el que passarà a l’escenari serà responsabilitat del Premi Nacional de Cultura, Roberto Oliván, que ha estat nombrat director artístic de la 65a Nit de Santa Llúcia. Mesclar tradició i contemporaneïtat és el gran repte que s’ha proposat el ballarí tortosí afincat a Deltebre. “L’espectacle, que està inspirat en les Terres de l’Ebre i dissenyat per artistes ebrencs, mostrarà la força de la tradició a través de la poesia, la música i el ball, i al mateix temps els artistes locals més contemporanis, a través també d’aquests llenguatges. Els Quico i el Cèlio, Cecília Aymí, el Jove Cor Flumine, Albert Roig, Riu en so, Carme Balagué i Lo planter, i la Banda municipal de Tortosa seran algunes de les actuacions previstes. I, per cert, la periodista cultural reportera del programa Tria33, Júlia Bertran, serà la presentadora de la gala!

3. Les lletres ebrenques més vives que mai
Aquest acte arriba en un moment òptim per les lletres ebrenques. De fet, en els últims dies s’ha presentat l’obra poètica completa de Gerard Vergés, un dels autors més prolífics del nostre país, publicada per l’estudiós Sam Abrams a Proa Edicions. Al voltant de Vergés, s’ha presentat també la ruta literària pel Parc Teodor Gonzàlez de Tortosa, un espai on es poden llegir alguns dels poemes de l’autor ebrenc. L’entrega del premi ‘Lo Grifonet’ i la bona salut que viuen les Jornades Literàries a Amposta, i les recentment estrenades Jornades del Patrimoni Literari de Tortosa, demostren que aquesta nit de les lletres servirà, encara més, per difondre a la resta del país el potencial de la literatura feta o imaginada al territori.

4. Una gala que torna a Tortosa 33 anys després
El Pavelló Municipal es convertirà en l’espai elegit per una gran gala que acollirà centenars de persones. El Teatre Auditori Felip Pedrell, en aquesta ocasió, s’ha quedat curt per acollir aquest esdeveniment cultural que es tornarà a celebrar a la capital del Baix Ebre després de 33 anys. En aquella ocasió, corria el 1982 i la gala va tenir lloc als antics garatges de l’empresa d’autobusos Hife. Així, el pavelló cobert del Recinte Firal prendrà el relleu al Liceu, equipament on es va celebrar l’edició de l’any passat.

5. Implicació del territori
Aquest esdeveniment organitzat per Òmnium Cultural demostra també el fort arrelament que té aquesta associació catalana a les Terres de l’Ebre, on compta amb més de 600 socis. De fet, va ser fa dos anys que aquesta entitat va proposar Tortosa com a possible seu per a la celebració de la gala.

Agraïm a les companyes de Surtdecasa l’elaboració d’aquest article

+ info