El vessant europeu de l’1-O a debat de la mà d’Aleix Sarri i Krystyna Schreiber
Aquesta segona conferència va tenir lloc el dimarts 26 de setembre.
Amb l’objectiu d’acostar el debat del referèndum d’autodeterminació a la universitat i al públic més jove, la gestora d’Òmnium Cultural Sarrià – Sant Gervasi va organitzar un diàleg entre Aleix Sarri, assessor al Parlament Europeu i autor de llibres com La Unió Europea en perill, i la periodista, traductora i intèrpret Krystyna Schreiber, que ha publicat llibres com Què en penses, Europa? L’acte va tenir lloc el passat 26 de setembre a la Salle – URL.
Els dos ponents van fer èmfasi en la manca de suport que té a hores d’ara el cas català al si de les institucions europees pel que suposa de trencament amb l’estatus quo, atès que la UE no respon als interessos del conjunt dels ciutadans europeus sinó dels estats. Tanmateix, Sarri va destacar que «la partida no es juga a Brussel·les sinó als parlaments i a les capitals» ja que al capdavall és allà on es perfila el posicionament de cada estat.
Aleix Sarri també va recordar que l’argument de la legalitat que argüeix constantment el Partit Popular queda neutralitzat quan es pensa en els incompliments reiterats que fa el govern espanyol de legislació europea, com ara el fet de no transposar la directiva de la morositat que afectaria a les empreses del BOE, que solen pagar a tres-cents dies.
Krystyna Schreiber va fer una repassada al canvi que s’ha produït a l’opinió publicada alemanya respecte del moviment independentista català i com «a Alemanya no s’entén la manca de diàleg». Hi ha escepticisme pel que fa a la celebració del referèndum però també es coincideix que impedir-lo no solucionarà el problema. Arribats a aquest punt, Krystyna Schreiber, recordant la pròpia experiència com a antiga ciutadana de la RDA, va afirmar que «la independència la de fer la gent, no la faran ni els mossos ni els polítics».
Kyrstina Schreiber i Aleix Sarri van coincidir en la força cívica de la gent i de la por que hi ha Europa no pas de l’esdevenir d’una Catalunya independent sinó del futur d’Espanya sense Catalunya.
A la conversa inicial entre els ponents la va seguir un animat debat amb els assistents. Durant aquest, va sortir la reflexió que si volem participar a millorar l’actual Unió Europea, cal votar l’1-O, ja que aquesta sacsejada democràtica pot contribuir a reforçar el projecte federal europeu.